Kiderült melyik szakmákban okozza a legnagyobb gondot a munkaerőhiány

HelloVidék 2019. január 17. 09:30
Átfogó kutatásban vizsgálta meg a Szent István Egyetem, hogy a munkahelyi fluktuáció mely ágazatokat viseli meg leginkább, és mely munkakörökben, szakmákban okozza a legnagyobb problémát.

A Szent István Egyetem projektje azt mutatja, hogy az egyik legnagyobb mozgás a versenyszféra fizikai állományában volt az elmúlt időszakban. A kutatást végzők szerint meglepő módon a közszférában nem tapasztaltak ilyen erős hatást a fizikai dolgozók körében. A kutatásban közreműködött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége valamint a Selye János Egyetem, támogatóként pedig a BDO Magyarország, írja az mfor.hu.

A válaszadóknak csak a fele jelzett 10 százaléknál alacsonyabb fluktuációs mértéket. A felmérés szerint a munkaerő elvándorlása a versenyszférában a szolgáltató szektorban okozza a legnagyobb problémát. A kutatás alapján sikerült beazonosítani azokat a munkaköröket, melyeknél a legnehezebb volt a munkaerő pótlása:

  1. Mérnök
  2. Adminisztrátor
  3. Orvos
  4. Tanácsadó
  5. Informatikus
  6. Fizikai dolgozók
  7. Könyvelő
  8. Értékesítő

Az orvosok, állatorvosok, értékesítő menedzserek, betanított munkások, adminisztrátorok, pincérek/felszolgálók, informatikusok, felsővezetők álláshelyeinek betöltése jelenti a legnagyobb problémát a munkaadóknak.

Amennyiben csak a versenyszférát nézzük, ezt mutatja a lista:

  1. Informatikus
  2. Karbantartó
  3. Programozó
  4. Gépkocsivezető
  5. Repülőgép szerelő
  6. IT szakemberek

Az iparra is készült külön rangsor:

  1. Fizikai munkakörök
  2. Mérnök
  3. Hegesztő
  4. Repülőgép szerelő
  5. CNC gépkezelő

A közszférában a következő szakemberekre van a legnagyobb szükség:

  1. Mérnök
  2. Orvos
  3. Takarító
  4. Adminisztratív munka
  5. Gépészmérnök

A legnagyobb kereslet a közszférában a szakképzett gépészmérnökök és műszaki mérnökök iránt van, míg az egészségügyben az orvosokon kívül a szakápolói és közegészségügyi szakértői posztok betöltése jelenti a legnagyobb nehézséget.

A válaszadók az okok között leginkább a bérviszonyokat említették, továbbá a versenytársak munkaerő-elszívó hatását. A külföldi munkavállalást is megemlítették a munkaadók, akik az oktatás rendszer problémáit szintén megjelölték. A legkevésbé a közlekedési infrastruktúra állapotát okolják a fluktuációért.

A válaszadók szerint a kiutat mindebből a teljesítménybérezés, a munkával összefüggő továbbképzés biztosítása, a megfelelő ösztönzési rendszerek és állami támogatások jelenthetik. Külön kitért a kutatás a Z generáció igényeire: számukra egyre fontosabb a családbarát hozzáállás, a kellemes munkahelyi légkör, a képzési programok, egyéni fejlesztési tervek és a szakmai elismerés.