Egyre nagyobb bajban van az Audi: már több európai gyárban is akadályozza a munkát a győri sztrájk

hvg.hu 2019. január 30. 09:30
Már több mint 144 órája tart az egyhetesre tervezett sztrájk az Audi győri üzemében, ahol a szakszervezet és a munkáltató még mindig nem tudott megállapodni a béremelésről. Az érdekképviselet szerdára összehívta a sztrájkbizottságot.

A szakszervezet legfrissebb tájékoztatása szerint kedden késő estig egyeztettek a felek, és sikerült is az Audit "további elmozdulásra bírni az eredeti ajánlathoz képest", ám megállapodás még nem született, írja a hvg.hu.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet, közeledve a meghirdetett 168 órás sztrájk végéhez, figyelembe véve a tárgyalások során eddig tapasztaltakat és az esetleges további lehetőségeket, a szerdai napra összehívta a sztrájkbizottságot, jelentették be. A bizottság feladata az eddig történtek értékelése, és a következő lépések meghatározása lesz.

Az érdekképviselet célja az, hogy az Audi az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emelje meg 2019-ben. A munkáltató legutóbbi ismert ajánlatában erre és a következő évre 10-10 százalékos emelést ajánlott.

A győri Audi-dolgozók sztrájkja már kihat több európai, a Volkswagen-konszernhez tartozó gyár működésére is, többek között az Audi ingolstadti központjában sem tudnak gyártani, mert hiányoznak az autókhoz a győri egységben készülő motorok.