Ez az Audi-sztrájk hozadéka: sorra lépnek be a szakszervezetekbe a dolgozók

hvg.hu 2019. február 12. 10:00
Több autóipari cég dolgozói is megkeresték a Vasas Szakszervezeti Szövetséget, hogy tagszervezetet szeretnének alapítani. Akadt olyan cég is, ahol azonnal be akarták szüntetni a munkát, aztán elmagyarázták nekik, hogy sztrájkot nem lehet egyik pillanatról a másikra elkezdeni - írja a hvg.hu.

A portál szerint ozgalmas volt az elmúlt időszak a Vasas Szakszervezeti Szövetség számára: számos autóipari cég dolgozója kereste meg a szövetséget, hogy tagszervezetet szeretnének alapítani. Akadt olyan vállalkozás is, ahol a dolgozók azonnal sztrájkba akartak lépni, és úgy kellett elmagyarázni nekik, hogy nem így működik a sztrájk a magasabb fizetésért.

A győri Audiban a dolgozók 70 százaléka szakszervezeti tag, a Vasas Szakszervezeti Szövetségnél a 25 ezer fős tagság 10 százalékkal bővült az elmúlt hetekben. Az országban jelenleg a munkavállalók 10 százaléka tagja valamilyen érdekképviseletnek. A szervezet alelnöke szerint ez nemcsak a sikeres Audi-sztrájk hozadéka, hanem a dolgozók érdekérvényesítési szándéka és képessége is egyre erősebb.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba