Fellélegezhetnek a dohányosok: egyelőre nem jön újabb szigorítás

HelloVidék 2019. február 15. 09:00
Elhalasztotta a kormány a tervezett szigorítást: nem kötelezik a gyártókat a cigarettás dobozok csomagolásának egységesítésére. Bár a statisztikák szerint az elmúlt négy évben jelentősen nőtt a fiatalok körében a dohányzási kedv, ezúttal győzött a dohánylobbi - közölte a Népszava.

A kormány idén májusra tervezte a szigorítás bevezetését, azonban a döntéshozók 2022-ig haladékot adtak a gyártóknak. A jogszabály év végén módosult, amelyben még annyi engedményt is tettek a gyártók felé, hogy a 2022-ig legyártott márkajelzéssel ellátott dobozokat még a szigorítás érvénybe lépése után is árusíthatják.

Joó Tamás, a Semmelweis Egyetem egészségügyi közgazdásza korábban elmondta a Portfóliónak: 2014 után megállt a dohányfogyasztás csökkenése, és azóta jelentős mértékben nőtt a fiatalok aránya a cigarettázók körében. Ezért sajnálatos, hogy a kormány a szigorítás elhalasztása mellett döntött.

Bodrogi József egészséggazdász szakember úgy ítélte, visszatértünk a 2010 előtti állapotokhoz, ami a fiatalok dohányfogyasztását illeti. A legaggasztóbb, hogy ráadásul egyre több vágott dohány fogy, és amíg a dobozos cigarettákon van gyári szűrő, a sodort cigaretta egészségre gyakorolt hatása sokkal károsabb.