Tíz éven belül újra a természeté lehet a pécsi szénbánya területe

HelloVidék 2019. április 2. 12:33
A tervek szerint egy 28 méter mély bányatavat kell majd kiszivattyúzni, valamint a környező területre közel 40 centi vastag földet hordani. A projekten már egy éve dolgoznak.

Már egy éve zajlik a mecseki Karolina külfejtés egy évvel ezelőtt kezdődött rekultivációja, melynek során visszaadják a természetnek az egykori szénbányát - írja a Pécsma.hu. Az eddigi munkálatok során elkészült egy szűrőgát, ami abban segített, hogy a bányató vizét ki tudják szivattyúzni, hogy majd fel tudják tölteni. Ez ősszel már javában zajlott, földet és köveket hordtak vissza a mederbe.

A külfejtés során 30 év alatt 8,5 millió tonna szenet termeltek ki, a munkálatok alatt igénybe vett területeket kell most feltölteni a közeli meddőhányóból. Első körbe 33 ezer köbméternyi talajföldet hordtak a bányató helyére.

A közeli meddőhányóból egész pontosan 9,6 millió tonna meddőt hordanak majd a bányató területére, majd egy negyven centiméteres termőföldréteggel lefedik. Ez azért fontos, mert ide könnyebben telepednek meg később a növények. A munkálatoknak 2029 végéig kell befejeződniük.