Így növelik a magyar tenger vízszintjét: nyáron több vízben pancsolhatunk

24.hu 2019. április 3. 17:00
A Balatont is egyre nagyobb mértékben veszélyeztetik az éghajlatváltozás okozta aszályok, így a szakértők úgy döntöttek, hogy 60 millió köbméterrel megnövelnék a tó vízmennyiségét. Ez a Balaton vízszintjén tíz centis emelkedés eredményezne - írja a 24.hu.

Hazánkban is érezzük már a klímaváltozás hatásait, gondoljunk csak a két végletre: a hosszú, aszályos időszakokra vagy a hirtelen felbukkanó és komoly károkat okozó viharokra. Számos kutató, szakértő igyekszik felhívni a figyelmet a változásokra, emellett évek óta próbálna megoldásokkal is előrukkolni, amelyek megkönnyíthetnék a helyzetünket vagy legalább segítenének alkalamazkodni a kialakult helyzethez.

A hazai vizeinket sem kíméli a klímaváltozás, éppen ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), 2016-ban – ugyan még csak próba jelleggel - vízszintszabályozást vezetett be a Balatonon. A kapott eredmények miatt a tó szabályozási vízszintjét 110 centiről idén februártól véglegesen 120 centire emelték, mivel több víz párolog el a tóból, mint amennyi belefolyik.

A szabályozásra a klímaváltozás miatt van szükség, mivel a természetes vízkészlet csökkenést mutat, ami a vízkészlet hiányának erősödését jelenti. A Balaton vízforgalmára vonatkozó elemzések azt mutatták, hogy az előttünk álló évtizedekben elsősorban a további melegedés hatására tovább csökkenhet a tó vízkészlete.

– mondta az OVF szakértője a portálnak. A szakember szerint 2000 és 2017 között kevesebb természetes víz folyt a Balatonba, mint amennyi belőle elpárolgott. Mivel az alacsony vízállás természetvédelmi károkat okozhat, így a megoldást azt jelenti, ha a Balaton vízmennyiségét valahogy megnövelik.

Hogy jut 60 millió köbméter víz a Balatonba?

Az új szabályozás szerinti 120 centiméteres átlagvízállást a Balatonakali és a Tihany-révi vízmércék napi, reggel 7 órát megelőző 24 órás átlag vízállásaiból számított számtani középérték adja ki. Ez tehát a Balaton szabályozási szintje.

A szabályozási szintet 110 centiről felemelték 120 centire, mindezt úgy érnék el, hogy 60 millió köbméternyi plusz vizet juttatnak a Balatonba. Ez elsőre soknak tűnhet, viszont a környezet számára pont ideális, ráadásul a partok védelme miatt ez mennyiség nem lehet magasabb.

Jó idő esetén a tó bőven elbírja a magasabb vízállást, baj csak akkor történhet, ha hirtelen nagyobb mennyiségű csapadék érkezik. Ilyenkor a szabályozási szint fölé emelkedhet a vízállás, könnyen ellepheti a partok környékét a víz.

Ezek elkerülésére, azaz szélsőséges csapadékterhelés, erős vagy viharos szél estén szükség lehet a partvonalak védelmére, emellett fontos a Sió zsilip és csatorna levezető képességének a növelése

– áll az OVF közleményében. Ehhez az kell, hogy a vízeresztő zsilipet, a Siófoki nagyműtárgyat és a balatonkiliti duzzasztót átépítsék. De a csatornával más munka is akad, például bizonyos helyeken kotrásra van szükség, máshol át kell helyezni a töltéseket. Ezekkel a szükséges beavatkozásokkal tudják növelni a Sió-csatorna kapacitását, hogy csapadékos idő esetén könnyebben le lehessen ereszteni a többletvizet a Balatonból.