Ennek nem fognak örülni a magyarok: ismét drágulhat a hús

Világgazdaság 2019. április 10. 08:31
A sertés­termékpályán jól látszik az áfacsökkentés utáni piactisztulás, de a jelentős költségnövekedés miatt erős átadásiár-emelési kényszerbe kerültek az ágazat szereplői – jelentette ki a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy annyira megemelkedtek a húsipari cégek költségei, hogy áremelésre kényszerülnek. Éder Tamás szerint a bérek emelkedése már a 10 százalékot is meghaladta, de az energia és a csomagolóanyag drágulása is megdobná az árakat.

Az élő sertés ára is 30 százalékkal nőtt, ennek oka Kínába nyúlik vissza, hiszen az Ázsiában tomboló sertéspestis miatt az ország igénye hatalmassá vált a világpiacon. A lap szerint az iparági szerelők a túlélésük érdekében kénytelenek árat emelni, ehhez Éder empátiát kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól.