Visszavertük a sertéspestist: idén 120 milliárdot kapnak az állattartó gazdaságok

MTI 2019. május 13. 20:03
A vidékfejlesztési program keretében csaknem 120 milliárd forint forrást különítettek el az állattartó gazdaságok beruházásaira, 43 milliárd forintot az agrár-környezetgazdálkodáshoz kapcsolódó intézkedésekre és 33 milliárd forintot az ökológiai gazdálkodás támogatására, mondta el Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján.

A hús- és tejhasznú tehénállományt 2010-hez képest 93 ezer egyeddel, 402 ezerre sikerült emelni, tudatta Farkas Sándor. Az állategészségügyei világszervezet, több európai ország, valamint Törökország elismerte az elmúlt években Magyarország kéknyelvfertőzés-mentességét, hangsúlyozta az államtitkár.

Magyarországnak sikerült megvédeni sertésállományát az afrikai sertéspestistől. A kínai sertéspestis termeléscsökkentő hatása pedig minden bizonnyal tartósan óriási piaci keresletet jelent az európai hústermékek iránt, mondta a politikus. Az elmúlt évek sikerei közé sorolta Farkas Sándor az élőállatokat és különböző hústermékeket érintő forgalmiadó-csökkentéseket is.