Veszélyben a magyar falu: elöntheti a víz, ha nem kapnak támogatást

HelloVidék 2019. június 6. 10:00
Katasztrofális állapotokat eredményezett a múlt szerdai özönvízszerű esőzés Mánfán. A Baranya-csatorna több helyen kilépett a medréből, a víz az úton hömpölygött, kerítéseket vitt el, átjárókat tett tönkre - írja a bama.hu.

A portál szerint az elmúlt években is több gondot okozott, hogy a nagyobb esőzéseket követően, többször is volt árvízkészültség a településen. A Baranya-csatorna nem tudja megfelelően elvezetni a környező, magasabban fekvő területekről a völgybe érkező csapadékot, így veszélyt jelent a Mánfai lakosok számára.

Tavaly a vízkár-veszélyeztetettség csökkentésére pályázati támogatást nyert a település – a megyei önkormányzattal közösen –, a Baranya-csatorna Mánfát átszelő szakaszának mederrehabilitációjára. A projekt részeként 1,8 kilométer hosszúságban szeretnék felújítani a csatornát – például hordalékfogókat építenének, és a mederfalat is megerősítenék. A tervek szerint mostanában kellene elindulnia a felújítási munkálatoknak, de a közbeszerzést nemrég érvénytelenítették, miután a legolcsóbb kivitelezői árajánlat is a rendelkezésre álló keret duplája volt.

Most szakértők bevonásával a műszaki tartalmat igyekszünk csökkenteni úgy, hogy az a biztonságosságot ne veszélyeztesse. Majd újabb közbeszerzést írunk ki, még júniusban. Elkerülhetetlennek tűnik a többletforrás igénylése

– tájékoztatott Takács Zsolt, Mánfa polgármestere.

Hozzátette: a falunak nagy szüksége van fejlesztésre mivel, ha nem sikerülnek a védelmi munkálatok, akkor az nagy károkat eredményezhet a faluban. Mint mondta, rengeteg ház van veszélyben a falu alapvető biztonsága forog kockán. Jelenleg az a cél, hogy a meder rendbetétele még idén elkezdődjön.