41 ezer tonna szennyvíziszapot hordtak külföldről a magyar városba

24.hu 2019. június 26. 10:00
2018-ban több mint 41 ezer tonna szennyvíziszapot szállítottak Horvátországról Magyarországra. A szennyvíztisztítás melléktermékeként keletkező bűzös masszát közúton utaztatták Székesfehérvárra. A több mint kétezer kamionnyi szállítmányt a város szélén, egy lerakóhelyként használt régi agyagbányában helyezték el -írja a 24.hu.

A portál megtudta a Pest Megyei Kormányhivataltól származó adatokból, hogy összesen 41 ezer tonna szennyvíziszap került be Magyarországra. A Horvátországban szennyvíztisztítás után keletkezett iszapot több mint kétezer kamion hozta be Székesfehérvárra, ahol egy régi agyagbányában helyezték el a felgyülemlett terméket.

Ugyan, az államnak nem termel profitot a külföldi szennyvíziszap behozatala, de az üzletben résztvevő magánvállalkozások annál többet tehetnek zsebre. Ahogy a portál is írta, százezres illeték fejében kapták meg a szükséges engedélyeket a horvátok, az iszap tárolását végző Fehérvári Téglaipari Kft. pedg a nyilvánosan is elérhető 2018-as beszámolója szerint 426 milliós profitot ért el.

Minden megy tovább

A szennyvíziszap behozatala idén is folytatódhatnak, hiszen a kormányhivatal áprilisban kiadott határozatában meghosszabbította a horvát cég szállítási engedélyét, ráadásul az eddigi mennyiségnél nagyobb kvótát adott a cégnek. A jelenlegi állás szerint a vállalat 2019. december végéig további 48 ezer tonna, vagyis mintegy 2400 kamionnyi iszapot hozhat még be Zágrábból.