Összefog a Kárpát-medence: megalakult a Vállalkozásfejlesztési Kamara

MTI 2019. augusztus 19. 18:31
A Kárpát-medencei térség gazdasági egységének megteremtésére, erősítésére tizennégy magyar magánszemély a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen megalapította a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamarát - jelentette be Parragh László, az MKIK elnöke az alapító ülést követő sajtótájékoztatón Budapesten, ahol az érintettek aláírták az alapító okiratot.

A nemzetpolitika arra törekszik, hogy katalizátor szerepet betöltve olyan infrastruktúrát hozzon létre, amelyet a külhoni és az anyaországi magyarság élettel tud megtölteni, mondta el Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, az alakuló kamara fővédnöke a sajtótájékoztatón.

Az alapító okirat bejegyzését követően felkérik a magyar állami kereskedelemfejlesztési intézményeket és a Kárpát-medencében nagyobb érdekeltséggel rendelkező hazai cégeket a csatlakozásra, mondta el Parragh László.

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamara magyar székhellyel, magyar joghatály alatt működik majd, és elsősorban projektfinanszírozást tervez, mondta az MKIK elnöke, aki egyben az új kamara ügyvezető elnöki feladatait is ellátja.

A Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program kedvezően hat a magyar gazdaság növekedésére is, mondta Semjén Zsolt.

A Kárpát-medence országaiban eltérő feltételrendszer mentén működnek a vállalatok, de mindegyikben adott az együttműködés lehetősége, mondta el Parragh László.

Szlovákiában jelenleg több mint 9800 magyar cég van jelen, az elmúlt években jelentősen emelkedett a Magyarországon letelepedett szlovák cégek száma, aminek eredményeként jelenleg több mint tízezer szlovák társaság vállalkozik Magyarországon.

Szlovénia Magyarország 19. kereskedelmi partnerországa volt 2017-ben, Szerbiával a 2017-ben a kétoldalú kereskedelmi forgalom 29,5 százalékkal nőtt, Horvátország hagyományos exportpartnere Magyarországnak. Románia évek óta a magyar export második legjelentősebb felvevő piaca Németország után, Ukrajnában 819 magyar érdekeltségű bejegyzett vállalkozás található múlt évi adatok alapján, az Ausztriában megtelepedett magyar cégek zöme leginkább a szolgáltató szektorban és az építőiparban van jelen.

A kamara elnöke szerint, ha Magyarország a következő tíz évben tartani tudja az évi 4-5 százalék közötti növekedést, akkor a térségben még inkább számottevő gazdasági erőt fog képviselni.

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamarát Parragh László, Balla Géza, Csák János, Dunai Péter, Györffy Balázs, Horváth Endre, Horváth Tihamér, Jüllich Ádám, Krisán László, Mága Zoltán, Orosz Tivadar, Pál István, Radetzky Jenő - aki a tiszteletbeli elnöke funkciót tölti be -, Világi Oszkár magánszemélyek alapították. Az éves tagdíj magánszemélyeknek 10 ezer, jogi személyeknek pedig 100 ezer forint lesz.

Fotó: MTI/Kovács Attila