Milliárdos beruházás: így fejleszti a csomagkézbesítést a Magyar Posta

Világgazdaság 2019. augusztus 21. 10:00
Több tízmilliárd forintos beruházás keretében helyezi új alapokra a csomagfeldolgozást és -kézbesítést a Magyar Posta. A fejlesztéseket júliusban kezdték meg, és 2022-re tervezik a befejezésüket - írja a Világgazdaság.

Talán az eddigi legnagyobb beruházásra készül a Magyar Posta: a portál szerint a csomagfeldolgozás és -kézbesítés hatékonyságáttöbb tízmilliárd forintból növeli a cég. A fejlesztéseket júliusban kezdték meg, és előreláthatólag 2022 nyarán fejeződnek majd be a munkálatok. Ez azt jelenti, hogy három év múlva már a legmodernebb logisztikai infrastruktúrával vághat bele a társaság az olyan erheléssel járó időszakokba mint a Black Friday vagy a karácsony.

A Magyar Posta szerint a következő években nagy mértékben megnövekedhet a csomagforgalom hazánkban. Úgy vélik, hogy tíz éven belül akár meg is duplázódhat az általuk kezelt csomag mennyisége. Mi sem bizonyítja jobban, mennyire nagy jelentőssége van a mostani fejlesztésnek, mint az, hogy a társaság történetében eddig csak kétszer fordítottak hasolóan nagy összeget a csomagkezelés modernizációjára.

A költségek kétharmadát a tervek szerint a központi csomagfeldolgozó kialakítására fordítják, a szortírozóüzem mellett pedig országszerte 23 depót alakítanak ki, 19-et vidéken, négyet a fővárosban. Az úgynevezett hub and spoke modellnek az a lényege, hogy az adott cég, jelen esetben a Magyar Posta, az áruk útjának teljes szervezésével, önálló szerződéses és felelősségi háttérrel valósítja meg a leggyorsabb célba juttatást

- mondta a lapnak Menyhárt Zoltán, a projekt igazgatója, aki kiemelte azt is, hogy két mintadepó indíthatja a sort, a debrecenit és a győrit jövő áprilisban tervezik átadni. Három méret szerint lehet kategorizálni az új raktárépületeket: négy-négy S-es és M-es, valamint tizenöt L-es méretűt alakíthatnak ki. Ennek kialakításához elsőként megvásárolják a szükséges ingatlanokat, majd jöhetnek a gépek, míg végül egy teljesen modern, integrált IT-rendszert is bevezetnek.