Nagyot drágulhat a magyarok kedvenc csemegéje: ez az oka

hvg.hu 2019. szeptember 5. 08:30
Jócskán megdrágulhat a téliszalámi is a sertéspestis miatt: a Pick Szeged Zrt.-t is súlyosan érinti az egész világpiacot megbolygató járvány - írja a hvg.hu.

Az afrikai sertéspestis terjedése miatt rengeteg állatot kellett levágni a távol-keleti piacokon, mely az alapanyagárak robbanásszerű növekedését hozta magával áprilisban. Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgató azt mondta a lapnak a Coop Rally szegedi megnyitóján, hogy a húsipar turbulens időszakot él most át, sőt vannak olyan alapanyagok, amelyek 20-40 százalékkal drágultak márciushoz képest.

A vezérigazgató elmondta, hogy a magyar beszerzési árak követik az európait, ezért már a hazai alapanyagok ára is emelkedett. A vállalat elmondta, hogy államközi kereskedelmi tárgyalásokat folynak Kínával, melyek lezárulása után minden ágazati szereplő eljuttathatná a termékeiket a húshiánnyal küzdő országba. A megnyitón szó volt arról is, hogy Szegeden 2020 elején új telep építése fog kezdődni, ahol a cég leghíresebb termékeit, a penészes szárazárukat fogják készíteni.