Komoly a helyzet: leölhetik a magyar sertéstartók állatait a járvány miatt

HelloVidék 2019. szeptember 19. 09:01
Mivel az afrikai sertéspestis a környező országok házisertés-állományaiban már megjelent és elterjedt, valamint a hazai vadállományban is fokozottan jelen van, jelentősen megnőtt a kockázata a betegség hazai sertésállományokba való bejutásának. A Nébih elárulta, mit tervezhetnek a fertőzött területeken.

Bár az afrikai sertéspestis még nem jelent meg a hazai házisertés-állományokban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az országos főállatorvos utasítására ingyenes fertőtlenítőszerrel támogatja a sertéstartókat. Az Agrárszektor információi szerint a helyzet komolyságára való tekintettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara két időpontban is rendkívüli tájékoztató fórumot tart az ágazat szereplőinek, hogy a helyzettel és a védekezéssel összefüggésben pontos információkkal láthassa el őket. A rendezvényeken részt vesz Bognár Lajos országos főállatorvos is.

Ahogyan azt az Indexnek megerősítette a hivatal, az afrikai sertéspestis által veszélyeztetett területekre minisztériumi szinten készült terv a háztáji sertések leölésére. A Nébih leírta, hogy "a fertőzött területen végzett felmérések szerint a kis létszámú, háztáji udvarokban teljesülnek legkevésbé a járványvédelmi minimum feltételek, így ezek jelentik a legnagyobb kockázatot." A hivatal hozzátette, hogy a szakemberek folyamatosan követik a járványhelyzet alakulását, és akár már a legkisebb gyanú alapján elrendelhetik az állomány leölését.