Szinte hihetetlen: ennyivel olcsóbb egy mozijegy vidéken, mint Budapesten

HelloVidék 2019. szeptember 25. 06:29
Míg régen minden kisebb településen volt mozi, mára már szinte csak a megyeszékhelyeken találhatjuk meg a kikapcsolódás ezen formáját. A hazai piacon szinte monopolhelyzet alakult ki, mivel a legtöbb településen a Cinema City kínálja a legfrissebb mozifilmeket, azonban azt kevesen tudják, hogy még a nagy mozilánc is eltérő árakon értékesíti a jegyeket ugyanazokra a mozifilmekre az ország különböző pontjain.

Úgy tűnik, a streamszolgáltatások elterjedésével a mozinak még nem áldozott le, ugyanis a nagy zuhanás után az elmúlt években ismét egyre több magyar foglal helyet a moziszékekben. A KSH 1960 óta gyűjt arról adatokat a jegyeladásokról, közel 60 éve még összesen 140 millió jegyet adtak el Magyarországon, ami azt jelenti, hogy egy magyar átlagosan 14-szer ment el moziba évente.

Ez a szám a 90-es évek elejére már a tizedére csökkent, 2014-ben pedig már 10 millió alá ment a mozilátogatások száma. Úgy tűnik, ennek a nagymértékű csökkenésnek vége, ugyanis az elmúlt években ismét egyre több magyar látogatatott el a mozikba, 2016 óta már minden évben ismét 14 millió fölé kúszott a mozilátogatások száma.

Hogyan tudott ennyire kikopni a mindennapokból a mozizás, és miért szorult vissza ennyire? Ennek több oka is van. Feldmájer Sándor, a Filmforgalmazók Egyesületének titkára elárulta a G7-nek, hogy viszonylag egyszerű oka van a hanyatlásnak: míg 1965-ben csupán minden tizenkettedik emberre jutott egy tv, tavaly már a háztartások több mint 90 százaléka rendelkezett tv-előfizetéssel. Mint modta,

A rendszerváltás után számos mozi önkormányzati tulajdonba került, majd ezeket bezárták és értékesítették az ingatlanokat. Ezáltal rendkívül lecsökkent a mozik száma: míg 1970-ben még közel 4 ezer moziterem működött az országban 600 ezer moziszékkel, addig 2016-ben már csak 355 moziterem működött összesen 63 ezer hellyel.

De nem csak a moziszékek száma változott drasztikusan, hanem a mozijegy ára is. A KSH adataiból kitűnik, hogy a mozi ára évről-évre következetesen nő. Míg 1996-ban még 182 forintért lehetett venni egy mozijegyet átlagosan, tíz évvel később, 2006-ban már közel 600 forintba került egy jegy.

Tavaly már 1560 forint volt átlagosan egy szombat esti mozijegy. A komoly áremelkedésben valószínűleg az játszott szerepet, hogy 2011-ben felvásárolta a Cinema City a szintén plázamozikat üzemeltető Palace Cinema-t, így a szinte monopolhelyzetben lévő cégóriás könnyedén megszabhatott egy magasabb árat.

Sokan nem tudják, hogy bár a mozijegy árát alapvetően a mozi fenntartója dönti el, a bevétel sokfelé oszlik el. A fenntartó mellett a film forgalmazója is megkapja a részét, valamint az állam is szép szeletet hasít ki a jegyárból az általános forgalmi adó révén.

A Cinema City 5 budapesti mozival és 13 vidéki mozival rendelkezik. A kínálat mozinként igen eltérő, mivel nem ugyanazokat a filmeket vetítik az ország különböző pontjain. Vannak azonban olyan népszerű filmek, amelyek minden moziban mennek – tipikusan ilyenek a Star Wars vagy Marvel filmek, vagy a most a mozikban futó Ad Astra – Út a csillagokba. Mivel az Ad Astrát jelenleg most minden plázás Cinema Citry moziban játsszák, könnyedén össze tudjuk hasonlítani ezen film példáján a vidéki mozik árkülönbségét.

Az összehasonlításhoz normál, 2D-s jegyárakat és a szombat esti vetítéseket vettük alapul. Internetes vásárlás esetén a jegyárakon felül további 60 forint kényelmi díjjal kell számolni, ez az összeg minden mozi esetében ugyanannyi.

Az adatok alapján szembetűnő, hogy a legdrágábban Budapesten mozizhatunk: a Cinema City mindegyik fővárosi mozijában azonos áron tudunk elmenni szórakozni. Ugyanakkor ha a vidéki jegyárakat megnézzük, nagy különbségeket láthatunk. A legdrágább vidéki város Győr lett, ahol 1730 forintért ülhetünk be szombat este egy sima 2D-s mozifilmre. Szintén kiemelkedő áron adják a jegyeket Nyíregyházán, Sopronban és Veszprémben, ahol 1620 forintért tudunk elmenni kikapcsolódni.

A legjobban azok járnak, akik a Fejér megyei megyeszékhelyen szeretnének mozizni, ugyanis Székesfehérváron 1350 forintba kerül egy felnőtt normál mozijegy, ami pontosan 500 forinttal olcsóbb a fővárosi áraktól. A zalaegerszegi Cinema City mozi csupán 20 forinttal előzi meg a legolcsóbb székesfehérvárit, de a szolnoki és a szombathelyi plázás mozi is rendkívül olcsónak számít az 1380 forintos jegyárával.