Versenyképes bérekkel tartják meg a dolgozókat: hasítanak a magyar autógyártók

Világgazdaság 2019. október 14. 10:00
Nincs munkaerőhiány a Magyarországon jelen lévő négy nagy autógyárban, amelyek együtt több mint 31 ezer embert foglalkoztatnak. A magyarországi autóipar mostanra elszívta a piacról a munkavállalók jelentős részét. Versenyképes béreket ígérnek, és igyekeznek kiegyenlíteni a munkavállalók közötti különbségeket is - írja a Világgazdaság.

Ahogy a portál írja, több mint 13 ezer ember dolgozik az Audi Hungariánál, közülük néhány száz kölcsönzött munkaerő. A piaci igényektől és az azokhoz igazított termelési programtól függ a kölcsönzöttek foglalkoztatása. Az Audi partnercégei kötnek munkaszerződést a kölcsönzött dolgozókkal, viszont a képzésükről az Audi gondoskodik.

Nálunk nem fordulhat elő, hogy a férfiak és a nők bére eltér egymástól. A társaság azonos munkáért azonos összeget fizet a közvetítőcégeknek

- jegyezte meg az Audi. A bérezést a társaság versenyképesnek és a magyarországi átlagnál jóval magasabbnak nevezte, de konkrét összeget nem közölt.

A 4,7 ezer dolgozót foglalkoztató kecskeméti Mercedes-Benz sem árult el sokat a béreket illetőleg. A cég elmondása szerint, az általuk kínált fizetés a régióhoz képest versenyképesnek, a béren kívüli juttatásokat pedig vonzónak értékeli. Ehhez persze sokat tettek a szakszervezetekkel folytatott 2018-as bértárgyalások is.

A cégnél két év alatt, 2018-ban és 2019-ben, 35 százalékkal emelkedik az alapbér a leggyakoribb munkavállalói kategóriákban. A munkavállalók a bérkategóriák szerinti besorolás alapján kapják a fizetésüket.

- tájékoztatotta a cég a lapot. Az általuk foglalkoztatottak a bérkategóriák szerinti besorolás alapján kapják a fizetésüket. De kiemelték azt is, hogy a cég sem a nemek, sem pedig a kölcsönzött és a saját munkavállalói között nem tesz különbséget.