Több milliós támogatás: így segít az Takarék Csoport

HelloVidék 2019. október 29. 14:00
Már több mint 120 milliárd forintot közvetítettek ki a Takarék Csoport pénzintézeteiben működő MFB Pontok a lakosságnak és a vállalkozásoknak a program 2016-os indulása óta. Leginkább az energiatermelést, a megújuló energia felhasználását ösztönző termékeket keresik az érdeklődők. Az így megvalósuló beruházásokkal csökken a felhasznált energia mennyisége, ami a költségmegtakarítás mellett a környezet védelme miatt is fontos. A legnagyobb forgalmat a Közép-magyarországi, a Dél- és az Észak-alföldi régió MFB Pontjai bonyolítják le.

A Takarék Csoport 419 fiókjában működő MFB Pontokon keresztül a program indulásától idén szeptemberig 164 milliárd forint kiközvetítésére kötöttek szerződést, 120,1 milliárd forintot pedig már ki is fizettek. Az MFB Pontok népszerűsége töretlen: csak az idei év első félévében 21 milliárd forintra kötöttek szerződést.

Az öt célterület közül az energiatermelést és a megújuló energiafelhasználást ösztönző programok iránt a legnagyobb az érdeklődés, a kiközvetített termékek 56 százaléka ezt a területet érinti. Ebbe a körbe tartozik a két lakossági hitel, amely a lakóépületek energiahatékonyságának, illetve megújuló energia használatának növelését célozza.

A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fejlesztését szolgáló források adják a közvetített termékek 35 százalékát. A megkötött szerződések 6,5 százalékát teszik ki az infokommunikációs fejlesztések, 2 százalékát pedig a K+F+I tevékenységek támogatása. A legkisebb hányad (0,5 százalék) a foglalkoztatás ösztönzését érinti.

Az energiahatékonyság növelésére, a megújuló energiaforrások beépítésére, valamint a vállalkozások versenyképességének növelésére és technológiájuk fejlesztésére fordítható források kihelyezésére továbbra is nagy igény van országszerte, ezért a Takarék Csoport arra számít, hogy az idei második félévben 20 milliárd forintot helyez ki az MFB Pontokon keresztül

– mondta Forró Attila, a bankcsoport retail üzletágának vezetője.

A Takarék Csoport tapasztalati szerint a Közép-magyarországi, a Dél- és az Észak-alföldi régióban működő fiókokban érdeklődnek a leginkább a források iránt. Az igényelt összeg nagysága termékenként eltérő: míg a lakossági energiahatékonysági programnál átlagosan 3-5 millió forintot vennének föl az érdeklődők, addig a kkv-k technológiai korszerűsítésére átlagosan 30-40 millió forintot.

A Takarék Csoport bankfiókjaiban működő MFB Pontokon keresztül folyósított forrásból épült már egyebek között betonacél-megmunkáló üzem, sütőipari gyártócsarnok, lovarda, iroda, fejlesztettek fogtechnikai gyártástechnológiát és szenzoros termelésirányító rendszert is.

Az MFB Pontokon jelenleg 2 kombinált és 5 önálló vállalati, illetve a 2 lakossági terméket lehet igényelni. A cégeknél a legnépszerűbb ezek közül a tavaly ősz óta elérhető „KKV Technológia” Hitelprogram, amely 1-150 millió forint közötti, minimális önerővel elérhető forrást biztosít a vállalkozások technológiai korszerűsítésére, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek létrehozására.

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a 2014-2020-as finanszírozási ciklusban elérhető, európai uniós forrású, visszatérítendő támogatások közvetítésére hozta létre az MFB Pontok hálózatát. A 642 MFB Pontból 419-et működtet a Takarék Csoport, saját konzorciumán belül közel 68, a teljes piacra vetítve 56 százalékos a piaci részesedése a kihelyezések összértékéből.

Az MFB Pontokon elérhető hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek öt területre fókuszálnak: a K+F+I erősítésére; a kkv-k versenyképességének fokozására, a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzésére, az infokommunikációs technológiához való hozzáférés elősegítésére és használatuk fokozására; valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésre.