Nagyot fejleszt a Borsodchem: két új üzemet is építenek

Világgazdaság 2019. november 19. 08:30
Két hatalmas, saját forrásból indított beruházáson is dolgozik a BorsodChem, és 2020-ban egy új termékkel állna elő, egy évre rá pedig kiváltaná az egyik kínai alapanyagimportot - írja a Világgazdaság.

Két sikeres év van a BorsodChem Zrt (BC) mögött az anyavállalat, a Wanhua kínai vegyipari cég energiahatékonyság-javítást és tevékenységoptimalizálást célzó intézkedései miatt, de a piac is jól alakult.

Arathattunk, így saját forrásból indíthattunk beruházásokat

– mondta a lapnak Hegedűs István, a társaság pénzügyi igazgatója, aki hozzáfűzte: annak ellenére, hogy csökkent a termékek ára, fenntarthatóvá vált a BC tőkeszerkezete a németországi és szaúdi kapacitások megjelenésével. A BC műanyagipari termékeit, az MDI és a TDI nevű alapanyagot főként európai vevők vásárolják meg, de gazdaságosan szállítják őket az amerikai kontinensre is.

A beruházás egy 48 milliárd forintos három üzem létesítésével együtt járó anilinprojekt, a gyár különböző részegységei pedig amerikai, svájci és kanadai vállalatok licencei alapján fognak elkészülni. 2017-ben indult az építkezés, az átadás pedig 2021-re várható. A változtatással a BC már nem fog a kínai anilin-importra szorulni. A másik nagy beruházás egy 20 milliárd forintos projekt, az ezzel kapcsolatos HPM-üzem 2020-ra fog elkészülni.

A HPM lesz az első olyan termék Magyarországon, amely a Wanhua licence alapján készül

– fogalmazott Varga Béla, a cég HR- és kommunikációs igazgatója. Ahogy írják, +az európai piacra szánt HPM egy hőre lágyuló poliuretán műanyag – az MDI továbbfeldolgozott változata –, amelyből a hétköznapi életben is használt termékek sorát állítják elő." Ilyet eddig a Borsodchem korábban nem gyártott.