Megtépázta a terményt a szörnyű időjárás: a gazdák ennek ellenére is jó évet zárnak

HelloVidék 2019. december 6. 09:30
Vegyes évet zárunk, már ami az időjárási viszonyokat illeti. Az aszályos telet csapadékos tavasz váltotta, a sormintát pedig a nyár és az ősz folytatta. Ugyanakkor az időjárás hatásainak kiszolgáltatott ágazatok jó évet zártak, a turizmus és a mezőgazdaság szereplői elégedetten nyilatkoznak - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, a korábbi tavaszi hónapokat belvíz jellemezte, viszont idén aszállyal kezdtük az évet. Ugyan egyik sem szerencsés a mezőgazdaságban, mégis idén az aszály kedvezett a mezőgazdasági munkáknak. Ráadásul a száraz, aszályos időt egy csapadékos, hideg május követte.

Azt mondják, hogy a májusi eső aranyat ér, idén mégis sok bosszúságot okozott, megnehezítette a növényvédelmet és a gyomirtást. A nyári betakarítás már rendben lezajlott, azonban az őszi vetésű kultúráknál megfigyelhető volt a tavaly őszi és az idén tavaszi csapadékhiány

- mondta Jóvér Zoltán, aki Tiszafüred környékén vezeti vállalkozását.

Sokat segített, hogy elmaradt a tavaszi belvíz, jó volt az idei esztendő csapadékelosztása. A napraforgó is csúcsközeli termést produkált

– tette hozzá Urbán Zsombor, tiszaderzsi mezőgazdász.

A szántóföldi növények közül a búza, a napraforgó és a repce is jó számokat hozott Tiszaroff környékén. Bár pontos adatokat még nem tudunk, de várhatóan jobb évet zártunk. Egész nyáron a szárazsággal küzdöttünk, de az utolsó pillanatban mindig érkezett annyi csapadék, ami megmentette a tavaszi vetést.

- magyarázta Tarkó László mezőgazdasági vállalkozó.

Meglepő, de volt olyan gazdaság, ahol még no­vember végén is javában zajlott a munka. Akad olyan gazda, aki már hetekkel ezelőtt végzett a munkával, de van olyan is, aki még ezekben a napokban fogja szögre akasztani a munkagép slusszkulcsát. A gabonát még októberben elvetették, az őszi mélyszántással nem végeztek Tiszaroff környékén.

Egy-egy napra a csapadék megállítja a munkát, de szépen haladunk. Ha minden jól megy, pár napon belül végzünk. Reméljük, hogy még egy darabig nem fagy ki az eke, és tudjuk folytatni.

- jegyezte meg Tarkó László.

A novemberi eső kicsit hátráltatott, pár hektár még lazításra vár, de napokon belül a végére érünk. A gyomirtást szerettük volna még az őszi hónapokban elvégezni, de a dolgok jelenlegi állása szerint arra már nem kerül sor

- árulta el Urbán Zsombor.