76 ezer csemetét telepítenek: rohamléptekben halad a fásítási program

HelloVidék 2019. december 9. 12:00
Öt helyszínen 76 ezer csemetét telepít a Kaán Károly Országos Fásítási Mintaprogram keretében a Zalaerdő Zrt. - írja a zaol.hu.

Ahogy a portál írja, a múlt héten sikerült a Bajcsai Csemetekertben kiemelni a kocsányos és kocsánytalan tölgycsemetéket az esős idő ellenére. A Kaán Károly Országos Fásítási Mintaprogram célja a meglévő erdők megóvása és fiatalítása, illetve az ország fával borított területeinek növelése, ami az egyik leghatékonyabb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésé­ben.

Folyamatosan szállítják ki az erdőrészletekbe a Bajcsán kitermelt tölgycsemetéket, ahol elkezdődik az ültetésük a talaj-előkészítés után. A magyar erdőterületek növeléséhez a Zalaerdő a program során közel 9 hektáron végez erdőtelepítést az idei őszi és a jövő tavaszi időszak alatt. Az adatok szerint ehhez közel 76 ezer csemetét használnak fel eddig.

A telepítést két erdészet területén, 5 helyszínen végzik el a szakemberek – az egyes helyszínekhez illeszkedő fő- és elegy fafajokat a termőhelyfeltárási szakvélemények alapján választják ki. Az erdőtelepítési-kivitelezési terv tartalmazza a Zalaerdő Zrt. erre vonatkozó javaslatait, melyeket a Zala Megyei Kormányhivatal Erdészeti Osztálya hagy jóvá

- olvasható a portálon.