Milliókat osztogatnak vidéki fiataloknak: rengetegen igénylik a támogatást

Bódogh Gabriella 2019. december 16. 06:38
A vidék megtartó erejének növelését kiemelt fejlesztési célként tűzte ki a Magyar Kormány a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásával. Sarok Krisztiánnal, a Széchenyi Programiroda Közép - és Délkelet-Magyarországi Térség vezető tanácsadójával a Dél-Alföldi Régióban megvalósuló pályázatokról és a Programiroda által nyújtott szolgáltatásokról beszélgetett a HelloVidék.

HelloVidék: Az elmúlt években számos pályázat lebonyolításban segített a Dél-Alföldi Régióban. Hogyan látja, milyen mértéket ölt a vállalkozói kedv a fiatalok körében?

Sarok Krisztián: Jó látni, hogy egyre több vidéken élő fiatal itthon, a lakóhelyén szeretne saját vállalkozást indítani és érdeklődik pályázati lehetőségek iránt. Kollégáimmal igyekszünk minél szélesebb körben bemutatni az aktuális támogatási formákat, s a fiataloknak megadni a kellő ösztönzést, támogatást, viszont a döntést - hogy indulnak-e a pályázaton és vállalkozóvá válnak - nekik kell meghozniuk. Magunk között szólva: felelősségteljes döntés ez!

Miben tud segíteni a Széchényi Programiroda a fiataloknak?

A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása mind a 2007-2013-as, mind a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban fontos terület volt: több körben hirdettek számukra pályázati lehetőségeket, melyek segítségével önálló vállalkozásokat alapíthattak országszerte. Mi, itt a Széchenyi Programirodában évek óta segítjük a fiatalokat, legyen szó a vállalkozási ötlet kidolgozásáról, az üzleti tervek áttekintéséről, a pályázatok benyújtásáról, elszámolásokról, beszámolókról – a teljes projekt-életúton végigkísérjük őket.

Milyen pályázatok érhetőek el a vállalkozni akaró fiataloknak?

Az elmúlt években több konstrukcióban nyújthattak be támogatási kérelmet a vállalkozó szellemű fiatalok. Nagyon sok fiatalnak segítettünk, akik ma már sikeres, önálló vállalkozók. Legnehezebb feladat mindig a forrásteremtés, nagyon sok jó ötlet azért nem valósulhat meg, mert nem áll rendelkezésre az induláshoz elengedhetetlen tőke. Ezek a pályázati konstrukciók az elmúlt években 2-4,5 millió Ft támogatást nyújtottak/nyújtanak azoknak a fiataloknak, akik részt vettek egy kapcsolódó képzésen – ahol vállalkozási ismeretekkel, üzleti tervezéshez kapcsolódó kompetenciákkal gazdagodtak – majd ezt követően egy üzleti tervben dolgozták ki ötletüket. Azt gondolom, hogy jól felépített konstrukciók ezek, mert a fiatalokat végigkísérik a tervezési folyamaton, szakemberek segítik őket, így a bevont célcsoporttagok 80-90%-a eljut a vállalkozásalapításig.

Milyen vállalkozási ötletekben gondolkodnak a kedvezményezettek?

Nagyon széles a skála: a műkörmösön, fodrászaton keresztül, a masszőrön át egészen az Iphone-szaküzlet nyitásáig nagyon sokféle ötlet megvalósításában segítettünk már. Nem lehet általános statisztikát kimutatni, hogy milyen ötletek a legnépszerűbbek, mert nagyon változatosak a célok, a vállalkozási elképzelések. Bármilyen ötlet lehet sikeres, ha elhivatottsággal párosul!

Növelték-e a vidék megtartó erejét az elnyert pályázatok?

Igen, ez egyértelműen kimutatható. Ezeknek a támogatásoknak a konvergencia régiókban éppen az a célja, hogy a fővárostól távolabb élő fiataloknak is lehetőséget adjanak terveik megvalósítására, valamint arra, hogy lakóhelyükön, a családjuk közelében vállalkozóvá váljanak.

Milyen nehézségekkel néznek szembe a pályázók?

A pályázatot nem megnyerni nehéz: a sikeres projektmegvalósítás a titka mindennek. Láttunk már a „tervezőasztalon” mintaprojektet, amely élesben nem működött. Ez egy több ismeretlenes egyenlet: szükség van egy jó projektgazdára, aki egyszerre precíz és rugalmas is. Szükség lesz megbízható partnerekre, szolgáltatókra, akik garanciát jelenthetnek a sikerre. Fiatal vállalkozók esetében gyakran hiányzik a tapasztalat, így ők sokkal nehezebb helyzetben vannak. Nálunk az irodában a fiatal vállalkozók a középpontban vannak: mindenben számíthatnak segítségünkre. Azt gondolom, hatékonyan támogathatjuk őket: Az elmúlt években sokat tanultunk mi is, számos sikeresen követett fiatal vállalkozói projekten vagyunk túl, rengeteg jó gyakorlatunk van, a megoldási javaslattól az iratmintákig, az elszámolások feltöltésétől a beszámoló megírásáig – valódi segítséget nyújtunk!

Mi a legfontosabb kihívása egy fiatal vállalkozónak?

A pályázat elnyerésén túl a vállalkozói szemléletmód kialakítása az, amihez idő kell. Gyermekkorunktól kezdve szüleink – érthető módon - erősítik bennünk a szemléletet: a biztos jövedelemre kell mindig törekedni. Vállalkozóként ez olykor megszűnik, mert annyi a bevétel, amennyit elő tud teremteni a fiatal – s ez komoly önértékelési kérdéseket is felvet. Nem mindenki képes arra, hogy kezelje a bizonytalanságot: egyik hónapban kiemelkedően, átlag felett keres, következőben pedig előfordul, hogy szinte semmit. A pályázatokban van mód bértámogatásra, ami segítséget jelenthet az első néhány hónapban.

Önnek milyen szakmai célja van a fiatalok támogatásával?

Nekem személyes szakmai célom is, hogy kiemelten foglalkozzam a fiatalokkal. Mindig jó látni, amikor egy-egy álom valóra válik, az ötletből működő vállalkozás, majd sikeres cég lesz az évek alatt. Fontos, hogy a fiatalok helyben boldoguljanak, hogy az általuk létrehozott vállalkozások fejlődjenek, mert a vidék csak ekkor lehet igazán erős. A vidék, ahol jó élni!

Címlapkép: Bódogh Gabriella