Változások az egészségügyben: januártól emelkedik az alapbér

MTI 2020. január 8. 12:00
Januártól emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére a 2016-ban indult többlépcsős béremelési program folytatásaként, illetve országos fejlesztések indulnak a nővérszállókkal kapcsolatban.

14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek és idén novemberben még várható egy újabb 20 százalékos béremelés is. A témával kapcsolatos sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy az emelés a 2016-ban elindult többlépcsős béremelési program folytatása, amelynek részeként 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben további 8-8 százalékkal növekedett az alapbér és az ideit követően, 2022 januárjától újabb 30 százalékos béremelés lesz. Az idén januártól esedékes béremelés 81 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint: a két béremelés fedezete 82 milliárd forint.

Ez összességében 72 százalékos emelést jelent, és az alapbéremelés minden esetben magával hozza az úgynevezett mozgóbérelemek - ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak - emelkedését is. 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a béremelés előtti bérének

- mondta Horváth Ildikó az egészségügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár szerint a béremelés az ágazatban dolgozók megbecsülésének az egyik legfontosabb eleme, de a továbbiakban a kormány a lakhatási körülményeken is javítani kíván, ezért az ország tizenkét helyszínén uniós forrásból 9 milliárd forintot fordítanak nővérszállók építésére, illetve a fővárosi kórházak vonzáskörzetében 42 milliárd forintból újulnak meg vagy épülnek új nővérszállók.

A fejlesztések nyolc kórházhoz kapcsolódóan valósulnak meg, a beruházásokat 2022 végére szeretnék befejezni

- fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images