Drasztikusan csökkenhet a közmunkások száma: itt vannak a részletek az új programról

Népszava 2020. február 11. 09:02
Március elsejével indul a 2020-as közmunkaprogram, melyre az idén 140 milliárd forintot szán a kormány. Ez az összeg 40 milliárddal kevesebb, mint tavaly, a 2016-os csúcsnak – akkor 340 milliárdot költöttek erre a célra – pedig mindössze 41 százaléka. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy míg négy éve 200 ezren dolgozhattak közmunkásként, addig az idén már csak alig százezren - írja a Népszava.

A Belügyminisztérium (BM) a közmunkáskeret újabb csökkentését azzal magyarázta a portálnak, hogy a közfoglalkoztatás szerepe, céljai átalakultak az elmúlt évek gazdasági konjunktúrája következtében. Elsődleges cél lett a közfoglalkoztatottak minél hatékonyabb visszavezetése a nyílt munkaerőpiacra.

Mint mondták, a közmunkások kevesebb, mint ötöde tudott elhelyezkedni piaci állásban a statisztika alapján. Továbbá csak minden nyolcadik-kilencedik közmunkás tudott átlépni a munkaerőpiacra a gazdaságilag hátrányos helyzetű vidékeken. Mindemellett a szakemberek úgy gondolják, hogyvan egy nagyjából százezer fős réteg, melynek soha nem is lesz erre esélye. Idén viszont tovább szigorodtak a feltételek, vagyis szűkült a közmunkaprogramba bevonhatók köre.

Szakmunkás végzettséggel például már nem is lehet valaki közmunkás. Csak úgy kerülhet a programba, ha a munkaügyi központ három helyre kiközvetítette, sehol sem alkalmazták, erről papírja van, s külön engedélyt kérünk a Belügyminisztériumtól

- mondta Varga András, a somogyi Várda polgármestere.

Vannak olyan falvak, ahol nem lehet lecsökkenteni a közmunkások létszámát, mert akkor éhen halnak az emberek

- mondta Vécsi István, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse polgármestere, a Közmunkás Szakszervezet elnöke. Majd hozzátette kétszáz közmunkás dogozik a közel kétezer fős településen, zömük az elsődleges munkaerőpiacon nem, vagy csak nagy nehézségek árán állná meg a helyét. Ahogy a polgármester mondja, a környékbeli üzemekben próbálnak meg elhelyezkedni az emberek, de sokan egészségügyi vagy szociális okokból erre képtelenek, számukra a közmunka jelentheti a megoldást.

Két éve 27, tavaly 14 közmunkásunk volt, az idén kilencre kapunk támogatást. A korábbi létszám alapján szerződésünk van a Podravkával uborkatermesztésre, és a Nemzeti Földalapkezelőtől is kaptunk több mint hat hektár földet. Ennyi embernek viszont ez túl sok feladat, arról nem beszélve, hogy korábban a MÁV-tól és a közúttól is átvettünk területeket gondozásra, amit szintén nem tudunk mostantól ellátni. Már ott tartunk, hogy elképzelhető, a település-fenntartást ki kell adnunk vállalkozónak, ami persze megterheli a költségvetést

- tette hozzá Varga András.

A szintén somogyi Mezőcsokonya is 9 közmunkásra kap szerződést, a tavalyi 15 helyett. Itt az elmúlt években az önkormányzat hűtőházat épített és 3000 négyzetméter fóliasátrat telepített a program segítségével.

Nem tudom, hogy a mostani létszámmal fenn tudjuk-e tartani. Lehet, fel kell ajánlanunk hasznosításra, próbálkozunk a nyugdíjasklub bevonásával, de az is előfordulhat, hogy bérbe adjuk magáncélra

- mondta Sudár Zoltán, Mezőcsokonya polgármestere.

Az elmúlt évek programjaiban létrehozott termelőkapacitások megőrzéséhez, a termelés hatékony fenntartásához szükséges forrást továbbra is biztosítjuk

- emelte ki a Belügyminisztérium, majd kiemelték, a tavaly elindított gazdaságélénkítő program legfőbb célkitűzése, hogy a közfoglalkoztatás alapjain létrehozott kapacitásokra építve, azokat esetlegesen fejlesztve, immár nyílt piaci munkahelyek jöjjenek létre az ország hátrányos helyzetű térségeiben. Hangsúlyozták továbbá, hogy a cél, hogy aki képes és akar dolgozni, az legalább a közfoglalkoztatás keretében meg tudja ezt tenni, nem fordulhat elő, hogy valaki forráshiány miatt nem tud bekerülni a közfoglalkoztatás rendszerébe.

Címlapkép: Getty Images