Fejlesztés előtt a gyárak: így újulnak meg a mélykúti és pusztaszeri üzemek

MTI 2020. február 21. 14:02
Közel egymilliárd forint ráfordítással csarnokkal és raktárral, valamint eszközök beszerzésével bővítette kapacitását mélykúti és pusztaszeri telephelyén a főként zöldségfeldolgozással és tartósítással foglalkozó HFI Kft. - közölte a cég ügyvezetője.

A beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyert mintegy 356 millió forint támogatásból, 240 millió forint önerőből és a mintegy 365 millió forint hitelből valósították meg. Az elmúlt két évben a fejlesztéseknek köszönhetően már meglévő mélykúti telephelyükön egy könnyűszerkezetes csarnokot építettek fel, amelyben egy gőzsterilező rendszert alakítottak ki, továbbá egy hídmérleget szereztek be

- mondta Molnár Csaba.

A cég pusztaszeri telephelyére egy zöldség- és fűszerszárító berendezést vásároltak, valamint egy biomassza tüzelésű generátort telepítettek. A biomassza tárolására pedig egy könnyűszerkezetes raktárt építettek. Az ügyvezető elmondta, hogy a 2001-ben alapított cégük mélykúti, pusztaszeri és szajoli telephelyeiről évente több mint háromezer tonna szárított fűszert, zöldséget és gyümölcsöt szállít belföldi és nemzetközi partnereinek.

A feldolgozott termékek 15 százalékát a borsó, 20-20 százalékát a petrezselyem, kapor és fűszerpaprika, 10 százalékát a spenót, 15 százalékát egyéb termékek teszik ki. A korszerűsítésekkel és bővítésekkel a következő három évben évi 5-8 százalékos árbevétel növekedésre számítanak - tette hozzá.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg 142 főt foglalkoztató HFI Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2018-ban 2,9 milliárd forint, míg az előző üzleti évben mintegy 2,78 milliárd forint volt. A társaság árbevételének mintegy 89 százaléka származik exportértékesítésből. Termékeit Németországon, Hollandián és Olaszországon kívül az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába és Japánba szállítja.

Címlapkép: Getty Images