Hatalmas segítség lehet a gazdáknak: a könyv, ami felkészít a jövőre

HelloVidék 2020. március 3. 16:02
Megjelent az Agrárláz 2020, ami a Takarékbank elemzőinek egy olyan átfogó és egyben hiánypótló kiadványa, amely nagy segítséget jelenthet a sorsdöntő évek előtt álló magyar mezőgazdaság szereplőinek. A bemutatón Nagy István agrárminiszter példaértékűnek nevezte a könyvet - írja a magyartakarek.blog.hu.

A cikk szerint az európai uniós támogatások a következő pénzügyi ciklusban jelentős csökkenésnek indulhatnak. A fejlesztési, beruházási kényszert erősíti a munkaerőhiány, továbbá az egyre erősödő nemzetközi verseny is, amelyet súlyosbíthat, hogy az EU tovább könnyítheti az olcsó agrártermékek beáramlását az európai piacra.

A Takarékbank elemzőinek most megjelent átfogó és egyben hiánypótló kiadványa nagy segítséget jelenthet a sorsdöntő évek előtt álló magyar mezőgazdaság szereplőinek. Az Agrárláz 2020 című évkönyv alapvető célja számot adni a 2019. évi piaci folyamatokról, bemutatni a legfontosabb trendeket és összefüggéseket, valamint ismertetni a 2020-ra vonatkozó elemzői várakozásokat. Mivel már az elmúlt évet és várhatóan az elkövetkezőket is alapvetően meghatározza majd a nagyobb bizonytalanság és az ebből fakadó piaci kilengések, kiemelten fontossá válik az alkalmazkodóképesség.

A kiadványt a Takarékbank Agrár üzletág vezetői mutatták be a Portfolio Agrárium konferencián, Kecskeméten. Az eseményt megnyitó Nagy István agrárminiszter azt mondta, nagyon büszke arra, hogy a Takarékbank kiadott egy ilyen könyvet, amely példaértékű és nagy segítség a gazdáknak.

Vida József, elnök-vezérigazgató, Takarékbank a kötetről úgy fogalmazott:

Nagyon nehéz az agráriumban egy évről beszélni. Az ágazatot ciklusok, trendek, alul-és túltermelés és rengeteg bizonytalanság jellemzi. Aki nem tájékozott és nem alkalmazkodik, nem is lesz versenyképes. Éppen emiatt hiánypótló ez a kiadvány, amelynek elemzései minden területet érintenek és valamennyi gazdának szólnak, a mezőgazdaságra ugyanis valóban igaz, hogy aki lemarad, az kimarad.

Alapos, feszes munka a magyar agráriumról. Nem csak a felszínt kapargatja, valós segítség, üzleti alapú megközelítés a szektornak egy olyan banktól, amely nagyon erős agrárszakmai kompetenciákat halmozott fel. A gazdálkodási környezet, a világ megdöbbentő sebességgel változik. Ebben a gyorsan változó világban a tudás a versenyképesség alapja, amelynek fejlesztéséhez érdemes elolvasni a kiadványt.

- fogalmazta meg gondolatait az újonan megjelent kiadványról Bán Zoltán, vezérigazgató, Portfolió.

A magyar mezőgazdaság egyik fő ágazata, a gabonatermesztés gyors változásokon megy keresztül. Ahhoz, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak ehhez a rohamosan változó világhoz, korszerű és széleskörű információkra van szükségük. Ez a kiadvány, amely a Takarékbank elismert agrárelemzőinek a munkája, nagyban segíti a tájékozottságot, éppen ezért ajánlom minden gazdálkodónak.

- magyarázza Petőházi Tamás, elnök, Gabonatermesztők Országos Szövetsége.

Címlapkép: Getty Images