Nagyot ment az építőipar: még nem látszanak a korlátozások hatásai

HelloVidék 2020. április 16. 12:03
Az előző év azonos időszakához képest 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelési volumene. A hónapban továbbra is az ipari épületek, útépítések és vasútfelújítások voltak a legjelentősebbek. A bevezetett korlázások először majd a márciusi számokban mutatkozhatnak meg.

Februárban 2.5%-kal nőtt az építőipar árhatástól megtisztított termelési volumene az előző év azonos időszakához képest. Az épületek főcsoportban 1.6%, az egyéb építmények esetében pedig 4.2% volt a növekedés, havi alapon munkanaphatással kiigazítva pedig 6.1% volt az emelkedés a teljesítményben.

2015-höz képest 59.3% a növekedés és ezzel Európa első helyén áll a magyar építőipar bővülési üteme ebben az időszakban. Épületek esetében új szerződést 105 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 828 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 10%-os éves volumennövekedést jelent. Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában 103 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány pedig 1337 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 26%-os megrendelés csökkenést jelent.

A márciustól életbe lépő korlátozások az építőipart alapvetően kevésbé érintik más iparágakhoz képest, így ebben a szektorban nem szükségszerűen fogunk kiugróan csökkenő számokat látni, az viszont már most látható negatív fejlemény, hogy sok pl. ukrán vendégmunkás hazatért a korlátozások előtt, ami érezhető negatív hatással lehet a hazai építőiparra.

Ezt ellensúlyozhatja, hogy Nyugat-Európából is érezhető magyar munkaerő-visszaáramlás történik, akár az építőipari szakemberek közt és a hazai építőiparban való elhelyezkedés kézenfekvő nekik. A jelenlegi rendelésállományok alapján továbbra sem látszik jelentős probléma az ágazat kilátásait illetően – bár márciusban már 30% feletti csökkenést becsülnek az iparág szereplői -, némi csökkenés az egyéb építményeknél látszik az uniós források kifutásával párhuzamosan, de pont ez az alág lehet ahol a kormányzat a következő időszakban gazdaságélénkítési céllal új beruházásokat indíthat majd a kereslet stabilizálása érdekében.

Amennyiben a karanténok és az ebből kialakuló erőteljes válság elhúzódik, akkor keresleti oldalról érheti negatív hatás az iparágat a vásárlóerő elhúzódó csökkenése miatt – a már amúgy is csökkenő engedélyszámok mellett -, de rövidtávon még nem feltétlen kell az iparág jelentős csökkenésére számítani.

Címlapkép: Getty Images