Vízkorlátozást vezettek be az aszály miatt: veszélyben az ivóvízellátás?

HelloVidék 2020. április 30. 14:08
Locsolási tilalmat rendeltek el a napokban több településen, így Pécsváradon, Zengővárkonyban, Nagypallon, Martonfán, Szilágyon és Lovászhetényben is. Ezt Zádori János, Pécsvárad polgármestere jelentette be közösségi oldalán - írja a bama.hu.

Ahogy a portál írja, a területen illetékes vízszolgáltató vette fel a kapcsolatot a települések vezetőivel, a társaság kérte a vízkorlátozás bevezetését. A hosszan tartó, aszályos időszak miatt a víztározók szintje mindössze húsz százalékra apadt, ezért volt szükség az intézkedésekre.

Ez pedig már a kritikusan alacsony határ, ami veszélyeztetheti az ellátást. Ilyen helyzetben az a legfontosabb, hogy az alapszintű ellátást tudják biztosítani a települések, tehát hogy megfelelő mennyiségű és minőségű víz álljon rendelkezésre az ivásra, tisztálkodásra

- számolt be róla a lap, majd hozzátették, az alapszintű ellátásba viszont nem tartozik bele a locsolás, gépkocsimosás vagy a medencefeltöltés. Éppen ezért, rendeletben tiltotta meg minden érintett önkormányzat, hogy a vezetékes vizet ilyen célokra használják.

A vízkorlátozás betartását a közterület-felügyelők és a rendőrség is ellenőrizheti, a szabályokat megszegőkkel szemben pedig megteszik a szükséges intézkedéseket. A locsolási tilalom visszavonásig érvényes valamennyi településen, amint a szolgáltató jelzi, hogy ismét megfelelő szinten állnak a tározók, a vízkorlátozást megszüntetik

- olvasható a portál beszámolójában.

Címlapkép: Getty Images