Fontos bevételtől eshetnek el a települések: jövőre is elveszik a gépjárműadót

HelloVidék 2020. május 27. 09:37
2020-ban a járványra hivatkozva elvették a gépjárműadót, amivel 34 miliárd forinthoz juthatott a központi költségvetés és úgy tűnik, 2021-ben is a Járvány elleni védekezési alap részét fogja képezni az összeg - írja az Index.

A portál információi szerint a korábban részben az önkormányzatok által felhasználható gépjárműadóból származó bevétel teljes összegét elveszik a településektől 2021-ben, valamint szintén az önkormányzatokat sújtja az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás emelése is.

2021-re 160 milliárd forint szerepel ezen a soron, míg 2020-ra még csak 43 milliárd forintot irányoztak elő erre a tételre. Ahogy a portál is írja a költségvetési törvény a gépjárműadóra vonatkozó indoklása szerint a közös teherviselés keretében az alap bevételét képezi a kiskereskedelmi adó és a gépjárműadó teljes bevétele, amely így biztosítja, hogy a járvány elleni védekezésnek 2021-ben se legyen pénzügyi akadálya. A Járvány elleni védekezési alap egyik bevételeként van feltüntve ez a 87 milliárdos tétel a törvényjavaslatban.

Az idei évre már a járványra hivatkozva elvették a gépjárműadót, amivel 34 milliárd forinthoz jutott a központi költségvetés, de arról eddig nem volt szó, hogy tartósan elvonhatják a települések önkormányzataitól ezt a forrást.

A gépjárműadó vagy korábbi nevén súlyadó nem számít helyi adónemnek, ám az önkormányzatok az éves költségvetési törvényben meghatározott részét megkapják, így egy részben átengedett központi adónak számít. 2013-ig az állam a teljes összeget átengedte, majd ezt követően 60-40 százalékos arányban oszlott meg a befolyó összeg a központi költségvetés és a települések között.

A gépjárműadó általában elég kis részét tette ki az önkormányzatok költségvetésének. A portál adatai szerint 2018-ban településtípusonként átlagosan 2 százalék alatt maradt ez a bevétel a teljes költségvetésben. Néhány kistelepülésnek azonban életbevágóan fontosnak számított.

Címlapkép: Getty Images