Brutális halpusztulás: közel 7 mázsa döglött hal lebegett a magyar folyó felszínén

HelloVidék 2020. július 7. 10:03
Haltetemekre lettek figyelmesek az emberek a Hortobágy folyón az elmúlt napokban. Információink szerint mintegy 6-7 mázsa döglött halat gyűjtöttek be. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) méréseket végez a helyszínen. Mobil szivattyúval friss oxigént juttatnak a vízbe, érkezik a friss víz a Tiszából - írja a haon.hu.

Ahogy a portál írja, a vízügyi igazgatóságtól értesültek arról, hogy a csapadékos időjárása miatt megindult belvízi lefolyások miatt oxigénhiányos állapot alakult ki a Hortobágy-főcsatorna egyes szakaszain. A TIVIZIG emiatt július 3-án 12 órától III. fokú vízminőség védelmi készültséget rendelt el a vízfolyás Borsósi-tározótól a Bács-Szandaliki-csatornáig tartó szakaszán. Ezután rendszeres helyszíni méréseket végeznek több pontonon a TIVIZIG mintavevő munkacsoportjának tagjai. Munkájuk során a helyenként felbukkanó haltetemeket a Hortobágyi Horgászegyesülettel közösen eltávolították.

A kedvező vízbiológiai körülmények helyreállítása érdekében az igazgatóság frissítővizet juttat be a Keleti-főcsatornából Tiszavasvárinál, illetve a Hortobágy település feletti szelvényben egy mobil szivattyút üzemeltet, amelynek segítségével friss oxigént juttatnak a vízbe

- számolt be róla a lap.

Címlapkép: Getty Images