Ilyen munkákra keresik most a magyar nyugdíjasokat: teljesen veszélytelen

Pénzcentrum 2020. szeptember 21. 08:29
A koronavírus világjárvány első hullámakor, a gazdaság lefékezésekor a hazai cégek első körben az atipikus keretek között foglalkoztatottaktól váltak meg, azaz a kölcsönzött munkaerőtől, a diákoktól és főként veszélyeztetettségük miatt a nyugdíjas munkavállalóktól. A Pénzcentrum a Dolgos Attilát, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek (KÖZÉSZ) alelnökét kérdezte arról, mire számíthat az idősebb korosztály a koronavírus-járvány második hulláma miatt a munkaerőpiacon.

Pénzcentrum: A pandémia első hullámában a nyugdíjas munkavállalókat bocsátották el elsőként a magyar munkahelyek. Hogy alakult azóta a helyzetük: visszamehettek dolgozni?

Dolgos Attila: Ennyire nem gyors a helyreállás folyamata, nem tudok úgy fogalmazni, hogy mindenki vissza tudott térni az eddigi munkakörébe, teljesítési helyére. A járvány enyhülési szakaszában is lassú, egyenletes növekedésre számítottunk a szektorban. Ezek a számítások jelenleg is jónak tűnnek, 2020. májusától folyamatos a növekedés a nyugdíjasszövetkezeti szférában. A jelentős visszaesés után, ugyan óvatosak a partnercégek, de a sokan újra munkába tudtak állni.

Mely szektorokban dolgozó nyugdíjasok vannak a legnagyobb veszélyben, és kik a legkevésbé?

Egyértelműen azok a teljesítési helyek a legveszélyesebbek, amelyben sok emberrel találkoznak a szövetkezeti tagok, de mint mondtam a védőfelszerelések a tudatos fertőtlenítés és további bevezetett óvintézkedések jelentősen csökkentik a fertőzésveszélyt. A vendéglátásban, idegenforgalomban látok veszélyt az idősek számára, de sajnos azt tapasztaljuk, hogy ezekben az iparágakban nincs is szükség külső szolgáltatóra. Az élelmiszeripar, a kint végezhető tevékenységek, a home office még mindig a leginkább biztonságos kategória.

Hol, milyen platformon keresik a nyugdíjas szövetkezetek a munkavállalókat?

A szövetkezetben dolgozó nyugdíjasok közül eddig is sokan találtak munkát az internet segítségével. Népszerűek továbbá a telefonos kampányok és az újsághirdetések. A szórólapozás és személyes megkeresés, állásbörzék szervezése, érthető okokból teljesen háttérbe szorult.

További részletek a Pénzcentrum cikkében - KATT!

Címlapkép: Getty Images