Lezárult a rekonstrukció: felújították a 95 éves ópusztaszeri templomot

MTI 2020. október 4. 18:02
A templombúcsú alkalmából tartott hálaadó szentmise keretében átadták a hazai és uniós támogatással felújított 95 éves ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya-templomot vasárnap.

Pallavicini Károly őrgróf 1921-ben határozta el, hogy római katolikus templomot épít, amelynek helyszínéül a sövényházi birtokához közeli, Kistelek-Mindszent út melletti területet jelölte ki. A neoromán stílusú templom építése 1924 szeptemberében kezdődött Heinz Béla tervei alapján, Katona Joachim mérnök vezetésével. A szobrászati munkákat Homonnai Jenő iparművész irányította. A templomot 1925. október 25-én szentelték fel a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére.

A 95 éves templom csaknem 58 millió forintos költségű, tavasszal elkezdett rekonstrukciója során megújult a teljes külső homlokzat. Szigetelték a liturgikus teret, új, mészkő lapokkal burkolták a padlózatot, kifestették a templom teljes belső terét és felújították a padokat. Napelemes rendszert telepítettek, a templom belső világítását új csillárok és korszerű, ledes fényforrások biztosítják.

Címlapkép: Getty Images