Igénybe vetted a moratóriumot? Mutatjuk, mire számíthatsz 2021. januárjától!

Pénzcentrum 2020. december 16. 09:00
Személyi kölcsönre is érvényes? Vállalkozóként is igénybe vehetem? Kötelező, vagy lehet tovább törleszteni? Milyen dokumentumokra van szükségem, ha élni szeretnék vele? A Pénzcentrum.hu szakértők segítségével most összeszedte a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Október 20-án az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak. A szabályozás célja, hogy a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelő szülőknek, az álláskeresőknek és a közfoglalkoztatottaknak a jövő év első felében továbbra se kelljen eleget tenniük a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségüknek. A moratórium változatlanul a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, a meghosszabbításból kimaradókra pedig hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig - írja a Pénzcentrum.

A fent meghatározott társadalmi csoportokon kívül a megszorult vállalkozások számára is elérhetővé válik, arról a jövőben fog megjelenni rendelet, hogy mely feltételek teljesítésével kérheti egy vállalkozás a moratórium hosszabbítását.

A négy társadalmi csoportra automatikusan érvényes a hosszabbítás, a vállalkozásoknak viszont kérniük kell. Az egyes bankok azonban nem tudják feltétlenül megítélni kinek jár automatikusan a hosszabbítási lehetőség, emiatt sok esetben igazolást fognak bekérni a határidő kitolását kérőktől. (Van olyan pénzintézet, amely kötelezően elvár igazolásokat is, és van olyan, amelyik csak opcionálisan említi, mint lehetséges elvárást). A dokumentumok, melyekkel a jogosultság igazolható (a legtöbb esetben több dokumentummal is igazolható a jogosultság, az ügyfél választhat melyiket tudja legkönnyebben beszerezni)

- hívja fel a figyelmet Árgyelán József, a Bankmonitor szakértője.

A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, a csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével

- közölte korábban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A halasztás lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb lakosság számára fontos tudnivalókat.

Végeredményben mit jelent számomra a hitelmoratórium?

Aki eddig fizette a hitelé, ám most úgy alakult az élete, hogy nem inkább élne a moratóriummal, az megteheti, csak jeleznie kell a bankjánál, hogy szeretné felfüggeszteni a törlesztés. Sőt, fordítva is lehetséges: aki eddig élt a moratóriummal, de januártól ismét szeretné fizetni a hitelét, az minden gond nélkül megteheti. Ez esetben szintén a saját bankjával kell felvennie a kapcsolatot.

További fontos tudnivaló, hogy moratórium hatására nem növekedhet meg majd a törlesztőrészlet, ha vége a hiteltörlesztés felfüggesztésének. Az MNB határozottan kijelentette, hogy a bankoknak olyan megoldásokban kell gondolkodniuk, amelyek nem növelik a moratórium utáni törlesztőrészleteiket az előzőekhez képest. Viszont meghosszabbodik a hitel futamideje a moratórium hatására: az MNB korábban olyan megoldásra szólított fel a bankokat, amelyek nem eredményezik a törlesztőrészletek megnövekedését a moratórium után. Ezt úgy szeretnék elérni, hogy annyival növelik meg a hitelek futamidejét, ami a törlesztőrészleteket a jelenlegi szinten tartják majd.

Hol intézzem a törlesztési moratórium igénylésemet?

Nem szükséges személyesen bemenni a pénzintézetekhez a moratórium meghosszabbítása miatt. A hosszabbításról szóló nyilatkozatot meg lehet adni a legtöbb helyen a honlapon, netbankban, mobilapplikáción keresztül, vagy épp a telefonbank segítségével is.

Kinek érheti meg a moratórium hosszabbítása?

Ennek eldöntéséhez nem árt tisztában lenni a moratórium néhány alapvető tulajdonságával - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor szakértője:

  • Nem jelent tartozáselengedést, a szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot utólag kamatmentesen meg kell fizetni a törlesztőrészletekkel együtt.
  • Nem emelkedhet a moratóriumot követően a törlesztő (kivéve, ha emelkedik kamat)
  • Meghosszabbodik a futamidő - mivel nem emelkedhet a törlesztőrészlet -, a hosszabbítás mértéke meghaladhatja a moratórium idejének hosszát
  1. Akinek fizetési problémája van, vagy attól tart az lehet a jövőben (például olyan ágazatban dolgozik), annak mindenképpen érdemes a moratórium hosszabbítását kihasználnia.
  2. Ha az számít hogy összegszerűen mennyit fizetsz vissza, akkor ne használd ki a moratóriumot. A futamidő kitolása miatt ugyanis a teljes visszafizetendő összeg valamelyest emelkedni fog (nagyobb mértékben tolják ki a futamidőt, mint a moratórium időszaka volt)
  3. Egyáltalán nem mindegy mikor kell megfizetned a részleteket (egy ma megfizetett pénzösszeg nagyobb terhet jelent, mint ha ezt 5 év múlva kellene megfizetni). Ezt is figyelembe véve a nagyobb teljes visszafizetés már nem is olyan jelentős "probléma". Az óvatosaknak éppen ezért érdemes lehet belépni a moratóriumba, a megspórolt törlesztőrészleteket félretéve képezhetnek egy biztonsági tartalékot maguknak. Ha pedig nem történik semmi, akkor az összegből akár részben elő is törleszthetik a hitelüket. Ezzel pénzügyileg közel hasonló helyzetbe kerülnének, mint a moratórium nélkül. Viszont bármilyen vészhelyzetre lenne átmenetileg egy kis félretett tartalék.
  4. A Babaváró hitellel rendelkezőknek megéri moratórium. Kamat nem halmozódik fel, a kezességvállalási díjat is elengedik. Kvázi a moratórium lejáratát követően onnan folytatnák a hitelüket, ahol kérték a moratóriumot (ugyanakkora törlesztő, ugyanannyi hátralévő futamidő)
  5. +1 Ha bizonytalan vagy, akkor sincsen gond. A moratórium hosszabbításába ugyanis a jogosultak bármikor beléphetnek június végéig. Sőt a bent maradók is kiléphetnek bármikor, ha átmeneti fizetési problémájuk rendeződne.

Nem vagyok jogosult a moratórium hosszabbítására. Mit tegyek?

Fontos kérdés, hogy mi történik azokkal, akik a moratórium hosszabbítására nem lesznek jogosultak, de az eredeti moratórium érvényes volt rájuk. Az ő hiteleikre felmondási tilalom lép életbe, vagyis a bank nem mondhatja fel a kölcsönt. Illetve a pénzintézeteknek ezen ügyfeleknek fizetéskönnyítési lehetőséget szükséges kidolgozniuk. Vagyis ezen csoport számára is lesz megoldás. Ebben a helyzetben fontos minél előbb felvenni a kapcsolatot a bankkal annak érdekében, hogy minél hamarabb - még a felmondási tilalom ideje alatt - elkészüljön egy a bank és az adós számára is megfelelő megoldás

- mondta el a Pénzcentrumnak Árgyelán József.

Címlapkép: Getty Images