Ezért távozhatott szabadon Bige László: a vesztegetéssel vádolt műtrágyakirály

HelloVidék/MTI 2020. december 18. 08:30
A csütörtökön késő délutánba nyúló tárgyalásról szabadon távozhatott Bige László. A bíróság ugyanis nem adott helyt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség indítványának, hogy helyezzék előzetes letartoztatásba Magyarország egyik leggazdagabb emberét - írja a 24.hu.

Bige Lászlót, ahogy korábban mi is írtunk róla, kedden vették őrizetbe, és az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét.

A bűncselekmény büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés, és mivel az ügyészség úgy véli, fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, kérte a gyanúsított letartóztatását.

A bíróság azonban nem tart szökéstől, elrejtőzés veszélyétől:

Ugyanakkor a bíróság azt is megállapította, hogy a gyanúsított az üzleti életben kiemelkedő szerepet tölt be és fennáll a veszélye annak, hogy pozícióját felhasználva az eljárásban részt vevő személyeket megpróbálná befolyásolni és ezzel megnehezítené a bizonyítást. A bíróság szerint ennek megakadályozására - az ügyészségi indítványban szereplő letartóztatással szemben - elegendő enyhébb kényszerintézkedés, bűnügyi felügyelet elrendelése.

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön a hűtlen kezelés és vesztegetés elfogadása, valamint felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt indult eljárásban 2021. április 17-ig elrendelte Bige László bűnügyi felügyeletét. Ez idő alatt a gyanúsított lakóhelyét nem hagyhatja el, mozgását nyomkövető technikai eszközzel ellenőrzik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Bige László hazatérhet több hektáros birtokára, és ott várhatja ki ügyében a döntést.

Az ügy többi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet

A bírósági végzés nem végleges, az ügyész letartóztatás elrendelése érdekében, a gyanúsított és védője szabadlábra helyezés érdekében jelentett be fellebbezést - tudatta a törvényszék közleményben.

Bige ellen - írja a 24.hu - a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján már folyik büntetőeljárás hasonló ügyben, vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Ebben 135 millió forintos vesztegetésről és ugyancsak börtönbüntetésről van szó, azzal, hogy felfüggesztett büntetéssel is megúszhatja a műtrágyakirály, ha elfogadja azt.