Csökkent az autópályák forgalma: ez látszik az e-matrica eladási számaiból

HelloVidék 2020. december 30. 19:00
A legfeltűnőbb esés a 10 napos e-matricák eladásánál látszik. Az állam e-matricákból származó bevétele 16,7 százalékkal, azaz 10 milliárd forinttal csökkent - írja a Napi.hu.

Drasztikusan csökkent az autópályák forgalma idén, legalábbis ez látszik az e-matrica-eladásokból.

A Nemzeti ÚtdÍjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai szerint kicsivel több mint 10 millió 2020-ra érvényes e-matricát adott el, 25 százalékkal kevesebbet, mint 2019 hasonló időszakában, az állam bevételei pedig 16,7 százalékkal estek, ami 10 milliárd forintot jelent– derül ki a hírportál összesítéséből.

A D1 személyautó kategóriában januárban és februárban még nőttek az e-matricák eladásai az egy évvel korábbihoz képest, márciusban azonban a felére estek vissza, áprilisban pedig már az előző évinél majdnem 80 százalékkal adtak el kevesebbet.

Egészen novemberig nem is volt olyan hónap, amikor ne zuhantak volna a heti e-matrica-eladások, az első 11 hónapban a D1 kategóriában 38,7, a D2-ben (a 7 főnél több személy szállítására alkalmas személygépkocsik, a 3,5 tonnánál könnyebb teherszállítók és a lakóautók) pedig 29 százalékkal zuhant az értékesítés, de az utánfutóké is negyedével csökkent.

A legszembetűnőbb változás nem meglepő módon a 10 napos e-matricáknál látszik, hiszen ezt vásárolják az alkalmi autópálya-használók, illetve a külföldiek is.

Nagyjából ugyanezt lehetett látni a 30 napos jogosultságoknál is: januárban és februárban nőtt, márciustól zuhant az értékesítés. A D1 kategóriában 36,4 a D2-ben 21,4 százalékkal.

Az államnak kész szerencse: hogy az emberek már decemberben megvásárolják a következő évre érvényes matricákat

2018 decemberében még 33,3 ezer éves és 73 ezer megyei matricát vettek az emberek a következő évre, tavaly decemberben azonban már ez a két szám 43 ezer és 82,6 ezer volt.

Emellett 2020 első két hónapjában is nőttek az eladások. Az pedig, hogy március és május között 30-50 százalékkal csökkent az már nem sokat nyom a latba, hiszen itt a differencia már csak párezres szemben a téli hónapok több százezres eladásaival.

- írják.

Így nem csoda, hogy az éves országos e-matricából D1 kategóriában 7,2, D2-ben pedig 4,5 százalékos volt növekedés, de a megyeiből il közel 3, illetve 4,5 százalékkal adtak el többet.

A buszos vállalkozások közül sokan csődbe mentek

Az, hogy a buszos vállalkozások nagy bajban vannak, a B2 matricák forgalmából is látszik. A szektor nehézségeit nem csak az éves matricák visszaváltása mutatja, hanem az is, hogy havi e-matricákból közel 61, hetiből pedig 71 százalékkal adtak el kevesebbet 2020-ban (decemberig bezárólag), mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Címlapkép: Getty Images