Meg fogtok lepődni: hány vendéglátóipari cég élte túl a magyar járványhelyzetet

HelloVidék 2021. január 13. 11:00
Miközben a koronavírus tavalyi megjelenése a vendéglátóipari szektort sújtotta a leginkább, az érintett cégpopuláció nagysága nem változott. A járvány hatása más mutatók alakulásában érhető tetten – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

2020 januárjában közel 20 000 hazai vendéglátóipari cég működött, decemberben számuk még enyhén emelkedett is. A havi cégmegszűnések számai az első fél évben voltak magasak, minden hónapban 100 darab fölötti értékkel, augusztustól viszont jóval kevesebb cég húzta le a rolót. Ezzel szemben a cégalapítások számai hektikusan alakultak. Az első negyedév 100 fölötti értékei, a járvány első hullámakor, áprilisban nagymértékben visszaestek, míg a szezon közepén kiugróan magas értékeket produkáltak.

Az OPTEN céginformációs szolgáltató adatai

A második hullám kezdetén szintén megugrott a cégalapítások száma

Úgy tűnik tehát, hogy a megszűnések és cégalapítások számát nem befolyásolta érdemben a koronavírus járvány hatása. Ez a trend illeszkedik abba az általános folyamatba, ami most a hazai cégpopulációt jellemzi, nevezetesen, hogy 8 év után újra növekszik a hazai cégbázis. Ami meglepő, hogy ez a járvány által érzékenyen érintett vendéglátóipari szektorban is megfigyelhető. 1231 darab cégmegszűnésre, 1301 darab cégalapítás jutott 2020-ban.

Más a helyzet, ha a kényszertörlések számát vizsgáljuk. Itt a magas januári értéket, az első hullám berobbanása után április-május hónapokban sikerült „felülmúlni”. Számuk az év második felében csökkent, de így is jelentős maradt. Ez már csak azért is figyelemreméltó, mert a kormány 2020 májusában a folyamatban lévő kényszertörléseket felfüggesztette, illetve jelentősen szűkítette a kényszertörlési eljárások elrendelésének lehetőségeit.

Címlapkép: Getty Images