Nemcsak pénzkidobás, veszélyes is a hamis parfüm: állati vizelet lehet benne

HelloVidék 2021. február 10. 09:30
Valentin-nap közeledtével jó tudni, hogy az egyik leggyakrabban hamisított termék manapság a parfüm – piacon, utcán, parkolóban vásárolni belőle meglehetősen kockázatos. A hamis illatszer ugyanis nemegyszer valamilyen káros vegyi anyagot, de akár állati vizeletet is tartalmazhat. Tavaly félmilliárd forint értékű hamis parfümöt foglalt le az adóhivatal.

Az elmúlt évek hamisítási listáján a ruhák, a táskák, a napszemüvegek, a mobiltelefonok, a gyerekjátékok és a parfümök szerepeltek a legelőkelőbb helyeken - közölte Kis Péter András, a NAV szóvivője a Magyar Nemzetnek.

Kis Péter András szerint az illatszerek nagymértékű hamisításának oka rendkívül egyszerű. A parfümök a gyorsan forgó fogyasztási cikkek közé tartoznak, áruk ellenben elég magas, így remek üzletet kínálnak a hamisítóknak, akik az árérzékeny, de jó minőséget kereső vásárlókra vadásznak. A hamis parfümből viszont általában éppen egy dolog hiányzik: a minőség. Mint megtudtuk, a hamisítók a legkülönfélébb összetevőkkel dolgoznak.

Gyakori, hogy a fiolában egyszerű víz van, amibe némi illatanyagot csepegtetnek. Rosszabb esetben káros hatású vegyi anyag lötyög az üvegben, s arra is volt példa, hogy állati vizeletet tartalmazott a parfümként árult pancsolt termék

– mesélte a szóvivő.

Általában távol-keleti, közel-keleti, román és magyar állampolgárságú árusoktól foglal le hamis árut a NAV. Az elmúlt évben a hatóság munkatársai – vámeljárásban, szabálysértési ügyben és büntetőeljárásokban – összesen több mint 47 ezer különféle kiszerelésű parfümöt találtak, a fiolák mindent egybeszámítva 525 millió forintot kóstálhattak. A szóvivő azt is megemlítette, hogy a különböző szabálysértések miatt lefoglalt parfümök kivétel nélkül hamisítványok voltak, ezt vagy a sértett vállalkozások, gyártók, vagy a kirendelt szakértők erősítették meg.

A lefoglalt parfümök a törvény értelmében nem kerülhetnek vissza a piaci forgalomba, ezért a NAV megsemmisíti a termékeket.

Címlapkép: Getty Images