Ne verd magad költségekbe Valentin-napon: ezekkel az olcsó virágokkal sem lőhetsz mellé

HelloVidék 2021. február 13. 14:04
A virágüzletek már javában készülnek a vasárnapi Valentin(Bálint)-napra, forgalmuk ilyenkor megduplázódik. Több szakember felhívja a figyelmet arra, hogy jobban megéri magyar termelésű virágot vagy friss vegyes tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát. Mit érdemes ajándékozni? Mutatjuk!

Az utóbbi években divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor (az ilyenkor még külföldről behozott) vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből

- derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének körképéből.

A virágárusok is nehéz 2020-as éven vannak túl, az elmaradt ballagások, esküvők, rendezvények, a csökkenő kereslet jelentősen meglátszott tavalyi forgalmukon. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, várják, és készülnek is rá az árusok.

Valentin-napkor hagyományosan a vásárlók 80 százaléka vörös rózsát vesz. Ilyenkor, február közepén a rózsakeresletet nagy mértékben import áruból tudják kielégíteni a kereskedők. Az utóbbi években viszont egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint). Ezek előnye az, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron. Illetve a rózsa ugyanebbe a színkörbe tartozó, más-más színvariánsait – a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket – is sokan veszik. A kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek ilyenkor, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket, a virágboltosok tapasztalata szerint a betűzős fa szívecskék, a szép masnik és a szívben végződő tűk fogynak a legjobban

- olvasható a közleményben.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel rendre jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára, így történt ez idén is. Ez az árnövekmény a virágüzletekben is megjelenik. A virágok terén a mostanit néhány hét múlva egy még nagyobb dömping, a Nőnap, májusban pedig az Anyák napja követi, abban pedig reménykednek a virágosok, hogy idén már lehetnek ballagások és egyéb rendezvények.

Hagyományok és szokások a Valentin-nap körül

A Valentin-napi ajándékozás nem lenne ugyanaz friss virágok nélkül. Akár frissen vágott csokorral, virágkosárral, akár egyetlen hosszú szárú rózsával ajándékozzuk meg szerettünket, a virágok az év legromantikusabb napjának központi elemei. Sőt, a szingli lét sem jelenti azt, hogy ki kell hagyni az ünnepi szórakozást. Tanulmányok szerint a nők körülbelül 15 százaléka vásárol virágot magának Valentin-napon.

Van viszont néhány dolog, amit ajándékozás előtt érdemes szem előtt tartani. Nem mindegy ugyanis, hogy kinek és mit ajándékozunk. De sokszor a színeknek és a számoknak is nagy jelentőséget tulajdonítanak.

Romantikus hagyományok

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Az angolszász országokban Valentine napján (február 14.) tartott Valentine's Day ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi "szerelmes-ünnepként". Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.

Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap. A rómaiak az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották meg. A pogány ünnep központjában az a Lupercal nevű barlang állt, ahol a monda szerint egy farkas a városalapító két fiúcskát szoptatta.

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.”

Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római-katolikus naptárnak (Calendarium Romanum Generale) az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill és Szent Metód liturgikus ünnepének.

Virágillemtan:

  • Ha egy szál rózsát adunk, ügyeljünk rá, hogy az hosszú szárú legyen.
  • 10 szál alatt páratlan számú szálból készítessünk csokrot, 10 szál felett ez már mindegy.
  • Ha férfinak köttetünk csokrot, sötétebb színekből kérjük azt, vagy kérjünk különleges bombon vagy zöldségcsokrot.
  • Ha a virágot selyempapírba csomagoltattuk az üzletben, ezt illik levenni, mielőtt átadjuk a virágot.
  • A kapott virágot illik azonnal vízbe tenni – és természetesen ennek maga a virág is jobban örül, mint ha megfeledkezünk róla.

A számok jelentése:

  • Az egy az egyik legmagányosabb szám? Nem, feltéve, ha rózsákról van szó. Egy szál rózsa ajándékozása azt mondja, hogy az ajándékozott az egyetlen.
  • Növeljük a számot három rózsára, ha azt akarjuk mondani, hogy "szeretlek".
  • A 11 szál rózsa ajándékozása viszont azt jelenti, hogy az ajándékozó a hiányzó virág a tucatból.
  • Három tucat hosszú szárú rózsa azt jelképezi, hogy az ajándékozó szíve az megajándékozotté.

A vörös rózsa és, amit azon túl érdemes ajándékozni

A görögök úgy vélték, hogy a vörös rózsák Aphroditétől, a szerelem istennőjétől származnak. Nem csoda, hogy továbbra is a legkeresettebb Valentin-napi virág. A virágok (és különösen a vörös rózsák) éves szerelmi gesztusként való ajándékozásának szokása a XVII. század végére vezethető vissza, amikor II. Károly svéd király felfedezte, hogy a virágoknak szimbolikus jelentése van. Piros/vörös rózsák ajándékozása Valentin-napon a viktoriánus korszak trendjévé vált, és azóta sem változott.

  • Ugyan tényleg a rózsák uralják a Valentin-napi ajándékpiacot világszerte, de Dániában a hagyomány szerint fehér hóvirágvirágokat ajándékoznak.
  • Különleges érzéseket és vágyakat közölhetünk szerettünkkel a virágok különleges jelentésével: küldj gardéniát titkos szerelmednek vagy a lila, fokföldi ibolyát az első, igaz szerelmednek.
  • A szegfű a szeszélyesség és a komoly szerelem virága.
  • A tulipán a lángoló érzelmek és a nőiesség jelképének virága. Egy vörös tulipán akár a szerelmi vallomás jelképe is lehet.
  • Az orchidea a műveltség és kifinomultság virága.
  • A liliom a kacér nő virága.
  • A magnólia a természetesség virága.
  • A kála a szépség virága.
  • Az írisz a remény virága.
  • Az ambrózia a viszonzott szerelem jelképe.
  • A borostyán a házastársi szerelem, a hűség, a barátság jelképe.
  • A vörös krizantém jelentése is lehet az, hogy „szeretlek”. Bár sokan még a „temetővirág” jelentéssel azonosítják.
  • A fehér liliom a szüzesség, tisztaság, méltóság jelképe.

Címlapkép: Getty Images