Elkezdődött a horgászszezon Zalában: mutatjuk, milyen zsákmányt lehet fogni a tavakban

HelloVidék 2021. március 17. 20:06
A Zalaerdő Zrt. a tulajdonában és halgazdálkodási kezelésében álló Kistolmácsi-víztározót és Szentpéterföldei-tavat 2021. március 13-án megnyitotta a horgászok előtt, ezáltal a Víz világnapja előtt néhány nappal elkezdődött a 2021-es horgászati szezon az erdőgazdasági tavakon is - írta közleményében a Zalaerdő.

A magyar lakosság széles rétegét fogja össze hazánk legnépszerűbb szabadidős tevékenysége, a horgászat. Éppen ezért az erdőgazdaság kiemelt figyelmet fordít a kezelésében lévő tavak halállományának fejlesztésére. A völgyzárógátas tavakban a természetes szaporodás feltételeinek biztosítása jól felfogott érdek, megvalósulásának köszönhetően a csuka, a fogassüllő és a harcsa, továbbá a keszegfélék eredményesen szaporodnak.

Az erdőgazdaság rendszeresen végez szakmai alapokon nyugvó haltelepítéseket. Legutóbb december 4-én a Kistolmácsi víztározóba 3,5 tonna, a Szentpéterföldei-tóba 2 tonna méretes, 1,5-2,5 kilogramm közötti pikkelyes sudárpontyot telepített. A hazai horgászok meghatározó részének célhala a ponty, amely kora tavasztól késő őszig fogható eredményesen, ugyanakkor ez az egyik legismertebb hazai halfaj is, amely változatosan elkészíthető, sokféle halétel jóízű, egészséges, kevésbé szálkás alapanyaga.

A ragadozó halfajok horgászvizeink értékes, keresett halai, a tavak gazdag fehérhal-állománya megfelelő táplálékot biztosít e gyors növekedésű fajok számára. A méretes ragadozófajok telepítésének a beszerzési nehézségek és a magas ár szab korlátokat, ezért minden évben ivadékokat telepítünk, amelyek a tavak természetes táplálékbázisát kihasználva érik el a fogható méretet. Tavaly áprilisban csuka, majd májusban süllőivadékokkal gazdagítottuk tavainkat. A völgyzárógátas tavak csúcsragadozója a fogassüllő, amelyet 2020-ban az Év halának választottak hazánkban. A tavak vízinövényzettel benőtt szegélyei, a belógó ágak, bokrok menti részek a csuka számára kedvezőek. E nappali ragadozó szinte egész évben táplálkozik, étvágya csak a februári-márciusi ívás idején és a nyári hónapokban mérséklődik. A horgászok által keresett ragadozóhalak többféle horgászmódszerrel foghatóak Kistolmácson és Szentpéterföldén.

A horgászat a 2021. március 22-ig terjedő időszakban egyedül, vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 4 méter távolságot kell tartani. A horgászat során – a belterületek kivételével – nem kell a maszkot viselni. Ugyan a 2021. évi horgászrend hetente egy alkalommal, szombatról vasárnapra virradóan engedélyezi az éjszakai horgászatot, de a kijárási tilalomra tekintettel jelenleg 19 óra és reggel 6 óra közötti időben a horgászat tilos!

A szezonnyitást már sokan várták, s ez meg is látszott Kistolmácson. Az első horgásznapon sok horgász érkezett a víztározóhoz, s pontyra és keszegfélékre sikerrel horgásztak. Számos horgászfelszerelés idei első „munkája” e tóparthoz kötődik. A délelőtt folyamán a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Letenyei Rendőrőrsének járőrei és az erdőgazdaság szakszemélyzete, halőre körös ellenőrzést is végzett a tóparton.

Címlapkép: Getty Images