Ritkán kerül a magyarok asztalára ebből a húsból: külföldön adják el a bárányhús nagy részét

HelloVidék 2021. április 5. 15:38
Szűkebb hazánk juhászataiban úgy időzítik az ellést, hogy a nagyobb ünnepekre, elsősorban húsvétra közel húsz kilogrammos bárányokat neveljenek. A felvásárlók ugyanis ezeket a példányokat veszik át, mivel ilyenkor a leggyengébb az állat húsa. A gazdák azt tapasztalják, hogy hazánkban ritkán kerül bárányhús az ünnepi asztalra, elsősorban külföldi piacon értékesítik az itthon nevelt állatok jelentős részét - írta meg a nool.hu.

Ahogy a portál írja, Nemtiben az önkormányzat 2015-ben vette meg a községben működő gazdaságot, épületekkel, gépekkel és állatokkal együtt. Azóta a közmunkaprogram keretében nevelik a juhokat.

Elsődleges célunk az volt, hogy munkahelyeket biztosítsunk a helyieknek. Jelenleg hatan dolgoznak a juhászatban

- mondta Széll Istvánné polgármester.

Személy szerint nagy problémának tartom, hogy a falusi emberek napjainkban nem tartanak állatokat. Az otthon nevelt állatok húsa ugyanis sokkal jobb minőségű, mint amit a boltban vásárolunk. A tanyán fontos, értékteremtő munkát végzünk

- tette hozzá.

Mint mondta, a legutóbbi adatok szerint jelenleg 107 anyajuh és két kos alkotja a nyájat. Az ellést úgy időzítik, hogy a nagyobb ünnepekre, karácsonyra és húsvétra megfelelő méretű bárányokat neveljenek. A gazdaságban nem ritka az ikerellés, sőt tavaly hármas ikrek is világra jöttek, és nagy örömükre mindhárom jószág életben maradt

Bevételünk a fiatal állatok eladásából és a gyapjúból van. Legutóbb igen jó áron vették át a bárányokat, kilónként 1180 forintot fizettek érte

- közölte a polgármester.

Mivel a juhok állománya országos szinten lecsökkent, így az anyajuhok után járó állami támogatás és a felvásárlási ár emelkedésére számítunk

- tette hozzá.

A Nagylóchoz közeli Apácapusztán már több mint húsz éve működik Annus Dezső és családja juhászata. A gazdaság közel ötszáz birkát számlál, mindig is ennyi állatot tartottak.

Aki szereti a birkahúst, megkeres bennünket. Azonban mivel húshasznú bárányokkal foglalkozunk, felvásárló viszi el tőlünk a példányokat, elsősorban Törökországba és Olaszországba. A koronavírus miatt az olasz piacra jelenleg nem szállítanak

- fogalmazott Annus Dezső, a juhászat vezetője.

Mindig arra törekszünk, hogy a bárányok elérjék a karácsonyi, illetve a húsvéti értékesítésig a két-három hónapos kort, illetve az értékesítéshez szükséges súlyt. Az ünnepek körül kicsit magasabb bevételre számíthatunk, de általánosságban körülbelül ezer forint a bárányok kilónkénti ára

- tette hozzá.

Mint mondta, eddig szerencsére még egyszer sem fordult elő, hogy nem tudták értékesíteni a fiatal állatokat. A gyapjút azonban tavaly nem lehetett eladni, nem volt rá kereslet. A következő birkanyírás hamarosan aktuális lesz, április végén, május elején szoktak rá sort keríteni.

A családunkban mindenki szereti a bárányhúst, húsvétkor tűzdelt sültként kerül az ünnepi asztalra. A nyírások alkalmával pedig bográcsos készül belőle

- közölte Annus Dezső, hozzátéve:

A bárányok és a juhok húsa hazánkban nem annyira kedvelt, annak ellenére, hogy nagyon egészséges, tele van vitaminokkal és könnyen emészthető. Napjainkban azonban a különböző gasztronómiai irányzatoknak és különféle recepteknek köszönhetően egyre inkább nő a kereslet iránta.

Címlapkép: Getty Images