Ez durva lesz: 20-25 százalékkal is drágulhat a hús

HelloVidék 2021. április 19. 08:30
Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán, amit előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, amely valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni” – nyilatkozta a Magyar Mezőgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.

A termelők számára egyelőre egyetlen megoldás lehetséges: aki túl akar élni, annak ezeket a költségnövekedéseket be kell építenie a termékei árába - nyilatkozta a lapnak a szakember.

Csorbai Attila szerint azonban nem megy egyik napról a másikra, fel kell rá készíteni a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is.

Nehéz, küzdelmes folyamat lesz, aminek a termékpálya függvényében még csak az elején-közepén tartunk

– nyilatkozta az elnök, aki szerint a takarmányárak globális és totális emelkedése mellett a pandémia és a madárinfluenza is megtépázta a baromfiágazatot tavaly, a csirkeállomány azonban a bajok ellenére is növekedett.

Csorba Attila arról is beszélt, hogy a pandémia átrendezte a munkaerő-piacot, egyes szektorokból – például a vendéglátásból – kiáramlott a munkaerő és máshol jelent meg, az állattenyésztésen azonban ez sem segített.

Címlapkép: Getty Images