21,3 milliárdos kényeztetés: nem semmi élményfürdőt kap ez a vidéki nagyváros

HelloVidék 2021. május 7. 09:30
Több mint 21 milliárd forint kormányzati támogatásból új vízi élményparkot építenek Győrben. Lesz itt óriásszifont formázó liftes csúszdatorony, panorámamedence pazar kilátással. Lagúnamedence pezsgőágyakkal, szaunaudvar és még sok más is.

A korábbi győri strandfürdőt még 1931 nyarán nyitották meg, mára a felújítása elkerülhetetlenné vált. Legutóbb 2003-ban volt nagyobb léptékű fejlesztés itt, akkor a fogadóépületet alakították át. A győri strandfürdőben most 21 milliárd forint kormányzati támogatásból vízi élményparkot építenek. Már gőzerővel dolgoznak a munkagépek, csütörtökön pedig az ünnepélyes alapkő-letételt is megtartották, írja a Kisalföld.

A fejlesztést 2023 tavaszán fejezik be

A győri strand felújítása és vízi élményparkká fejlesztése még 2017-ben került a Modern Városok Programba. Akkor volt remény arra, hogy 2020-ra elkészül, mostanra 2022 végére, 2023 elejére ígérik. Az események lelassultak, tavaly év elején még csak a tervek álltak rendelkezésre, pedig közben a beruházást kiemelt jelentőségűvé is nyilvánította a kormány. A projekt támogatásáról novemberben született döntés, a keret 21,3 milliárd forint. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a soproni székhelyű Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a győri Euro Geneál Zrt. alkotta F-E Győri Vízi Élménypark Konzorcium nyerte meg.

Lagúnamedence pezsgőágyakkal, szaunaudvarral

Egy óriásszifont formázó csúszdatorony is épül lifttel és egy panorámamedence pazar kilátással. Lagúnamedence pezsgőágyakkal, szaunaudvar, külön pihenőtér, fedett úszómedence és tanmedence. A négy évszakos gyerekrészleg tervei igazi élményparadicsomot ígérnek. A vendégekről a Jedlik fröccsbár, a Szent-Györgyi C-vitamin bár, egy melegkonyhás önkiszolgáló étterem és strandbüfé gondoskodik.

A Hajós Alfréd által tervezett, műemléki védelem alatt álló főépület öltöző helyett vendéglátó és kiszolgáló feladatokat kap. Épül egy több mint száz négyzetméteres színpad is. A parkoló bővül, keleti oldalán a jelenlegi töltés mentén és annak magasságában új parkolólemez épül 300 autónak elegendő hellyel. A felszínen további, több mint 200 parkolót alakítanak ki. A Fürdő tér teraszokkal tagolt, városias térré alakul.

- számol be róla korábban a HelloVidék is.

A vízi élménypark kialakítása mellett a jelenlegi 230-ról 530-ra bővítik a parkolók számát, és a fogadóépület is megújul.

A tegnapi győri sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy nem csupán fürdő épül, hanem a Mosoni-Duna és Rába találkozásánál egy olyan árvízvédelmi gátrendszert is kiépítenek, amely megakadályozza azt, hogy árvíz idején víz alá kerüljön a komplexum.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba

Címlapkép: Getty Images