Milliárdos gigaberuházás: az épülő vasúti terminál Európa és Ázsia figyelmét is felkeltette

HelloVidék 2021. május 27. 09:30
Fényeslitke határában épül az intermodális logisztikai, vasúti terminál 85 hektáron. 2021 januárjában kezdődött, és mostanra úgy tűnik, egy éven belül el is készül a 30 milliárd forintos, stratégiai elhelyezkedésű gigaberuházás: 2022 első negyedévében már el is indul az éles üzem.

Fényeslitke határában épül a harmincmilliárdos beruházás: az intermodális logisztikai terminál. A normál és a széles nyomtávú iparvágányok találkozási pontjához tervezett terminál kialakítása megkezdődött, a tervek szerint 2022. első negyedévében adják át, írja a szon.hu.

Már most óriási az érdeklődés Európából és Ázsiából egyaránt. A közelmúltban részt vettünk a világ egyik legnagyobb logisztikai rendezvényén, a TransRussián, ahol a társaság eredményesen prezentálta az East-West Gate brandet, és egy stratégiai jelentőségű együttműködésről szóló dokumentumot írtunk alá a kazahsztáni EuroTransit céggel

– mondta el Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója a portálnak.

A stratégiai elhelyezkedésű terminál 85 hektáron húzódik majd el, maximális kapacitása egymillió TEU (a szállítmányozásban használt fogalom, amellyel a konténerforgalom nagyságát határozzák meg) lesz évente. A fejlesztéssel létrejön 200 új munkahely, a szakemberek itt építik ki Európában az első privát használatú 5G-s hálózatot. Veszélyes áruk és különféle vegyi anyagok biztonságos átrakására is lehetőséget biztosít majd a beruházás, és újabb fejlesztéseket generálhat a régióban.

A terminál és a MÁV országos hálózata közötti vasúti összeköttetést kiépítettő magánberuházó között szoros az együttműködés: átadták ingyen a MÁV-nak az összekötő szakaszt, amit a vasúttársaság fog üzemeltetni, és ezért pályahasználati díjat is kap majd.

Ráadásul a nulla emissziós üzemi rendszereinek köszönhetően 100 százalékban károsanyag-kibocsátás nélkül működik majd a rendszer. A napelemparknak köszönhetően a telephelyen előállított villamosenergia meghaladja a terminál igényét. A kiszolgáló vasúti berendezések és mozdonyok is dízel-elektromos rendszerűek lesznek, a dolgozók mozgását a tervek szerint elektromos gépkocsik segítik.

Címlapkép: Getty Images