770 millióból újították fel: újra zakatol a legendás Zsuzsi erdei kisvasút

HelloVidék/MTI 2021. május 28. 08:33
A pandémiás kényszerpihenőt követően újra közlekedik Debrecenben a 139 éves Zsuzsi erdei vasút. A másfél éves üzemszünet idején több mint 770 millió forintból több mozdonyt és kocsit, és hét kilométernyi pályaszakaszt is felújítottak. Az 1882-ben útjára indult, Magyarország leghosszabb ideje megszakítások nélkül üzemelő kisvasútja a 21. században is zökkenőmentesen működhet tovább. Debrecent több mint 15 ezer hektár erdő veszi körül, és a remények szerint újra sok helybéli keresi fel az Erdőspusztákat a Zsuzsi vonattal.

Hosszú és csendes pandémiás kényszerpihenőt követően újra közlekedik a 139 éves Zsuzsi erdei vasút, jelentette be a Papp László, debreceni polgármestere a szezonnyitó ünnepségen csütörtökön, írja az MTI.

A másfél éves üzemszünet idején kormányzati támogatással több mint 770 millió forintból több mozdonyt és kocsit, illetve hét kilométeres pályaszakaszt is felújítottak.

Debrecent több mint 15 ezer hektár erdő veszi körül, és a remények szerint újra sok helybéli keresi fel az Erdőspusztákat a Zsuzsi vonattal. Fontos, hogy a jövő generációinak is megőrizzék a Zsuzsi vonatot, és a "páratlan kincset, az erdőket".

Kacsó Dániel, az Aktív Magyarország sajtófőnöke a 2017-ben elindult kisvasút-rekonstrukciós program zászlóshajójának nevezte a debreceni Zsuzsi erdei vasutat. Beszélt arról is, hogy tavaly nyáron hirdették meg a Tisztítsuk meg Magyarországot programot, a 13 milliárd forintos projekt nagyon népszerű lett, nagyon sok önkormányzat pályázott és szervezte meg a munkákat. A márciusban meghirdetett tavaszi nagytakarítás kampány pedig mozgalommá nőtte ki magát, így azt jövőre is folytatni fogják.

Ezt követően a jelenlevők, köztük sok debreceni fiatal sportoló, felszálltak a Zsuzsi vonat első járatára, és a 17 kilométeres erdei pálya mentén több megállónál összeszedték az eldobált szemetet.

Címlapkép: Getty Images