Nőttek a bérek márciusban: mutatjuk, mennyi volt a bruttó átlagkereset

HelloVidék 2021. május 28. 12:03
Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint 8,7 százalékkal nőttek a bruttó bérek márciusban, a járvány és az alacsonyabb minimálbéremelés ellenére az idei évben is erős bérdinamika látszik kibontakozni. 2017 óta pedig 52,2 százalék a rendszeres bérek növekedése.

A vizsgált hónapban a bruttó átlagkereset 435 200 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 298 100 forinton állt. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 445 600 forint volt a hónapban. A nettó bérek szintén 8,7 százalékkal emelkedtek, a reálbérek növekedése pedig 4,8 százalék volt a hónapban.

A bérdinamika alapfolyamatait meghatározó és így a monetáris politika szempontjából is kiemelt mutató, a rendszeres bérek növekedése 8,5 százalék volt a hónapban az előző havi 10,7 százalék után. A közszféra bérnövekedése 11 százalék volt a hónapban, így erőteljesen látszanak az közszolgálati ágazati béremelések.

A 2022. januártól további 30 százalékkal emelkedő egészségügyi szakdolgozói bérek, illetve az idén januártól évenként kiugró mértékben növekvő orvosi bérek érdemben támogatják majd a dinamikát, ahogy a tavaly júliustól hatályba lépett 10 százalékos pedagógus béremelés is. A nemzetgazdaságban alkalmazásban állók létszáma 0,7 százalékkos éves növekedést mutatott a hónapban az előző havi 0,9 százalékos csökkenés után, ami mindenképpen erőteljes fundamentális váltás.

Az erőteljes várakozások ellenére az idei évben sem látszik szinte semmilyen lassulás a béremelkedésben, a munkaerő megtartása és odavonzása érdekében, illetve az inflációs környezet figyelembevétele miatt továbbra is aktív béremelésre „kényszerülnek” a munkaadók, így a megszokott módon üzemelő szektorokban változatlanul erőteljes a bérdinamika, az egészségügyben pedig közel 40 százalékkal emelkedtek a bérek a hónapban.

A „kettészakadtság” az idei első negyedévig azonban minden bizonnyal jelen volt a hazai munkaerőpiacon, bár a megszokott módon üzemelő szektorokban dolgozók létszáma jelentősen meghaladja az korlátozásokkal érintettekét és májustól kezdve a turizmus-vendéglátás, illetve a szolgáltatások területén is visszatér a korábbi, sőt várhatóan a korábbinál erőteljesebb bérdinamika. A tavalyi évben még jelentős segítséget nyújtó erőteljes minimálbéremelés az idei évben kevésbé fog támaszt jelenteni, bár ennek a hatása egyelőre alig látszik a bérdinamikában.

Az év második felétől az elhalasztott kereslet következtében akár a pandémia előtti szintet is meghaladó lehet a munkaerő-kereslet és a bérverseny a helyreállással próbálkozó szektorokban, ami tovább erősítheti az idei bérdinamikát.

Címlapkép: Getty Images