Így szabályozzák az európai uniós gáz- és hidrogénpiacot: magyar javaslatot is meghallgatnak

HelloVidék 2021. június 3. 18:00
Az Európai Bizottság 2021. június 18-ig biztosít konzultációs lehetőséget az érintettek számára, hogy kifejthessék véleményüket a 2009-ben elfogadott gázirányelv és gázrendelet felülvizsgálatával kapcsolatban. Az Európai Bizottság a nyilvános konzultáció eredményét is figyelembe véve, várhatóan év végéig dolgozza ki jogszabályjavaslatát annak érdekében, hogy a gáz- és hidrogénpiaci szabályozást összhangba hozza az Európai Unió klímasemlegességi céljaival.

A jövőbeli szabályozásnak biztosítania kell a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázok betáplálási és forgalmazási feltételeit, valamint meg kell határoznia a feleslegessé váló földgázhálózati elemek kivezetésének körülményeit is, mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, ismertetve az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) Közgyűléséhez kapcsolódva bemutatott magyar álláspontot az európai uniós gáz- és hidrogénpiaci szabályozás reformjával kapcsolatban.

Az Európai Bizottság 2021. június 18-ig biztosít konzultációs lehetőséget az érintettek számára, hogy kifejthessék véleményüket a 2009-ben elfogadott gázirányelv és gázrendelet felülvizsgálatával kapcsolatban. A konzultációval kapcsolatos CEER-munkában, a szervezet válaszának kidolgozásában aktívan vett részt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is.

Az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) legutóbbi közgyűlésén elfogadott dokumentumhoz, mely az európai szabályozók konzultációra adott közös megállapításait foglalja össze az uniós gáz- és hidrogénpiaci szabályozás jövőjével kapcsolatban, a magyar szabályozó hatóság álláspontját is felhasználták.

A MEKH szerint az új hidrogéninfrastruktúra-szabályozás kialakításakor első lépésben elég az alapelveket (pl. tulajdonosi szétválasztás, harmadik felek hozzáférése) rögzíteni, majd a részletszabályok kidolgozásának a hidrogénpiac fejlődési ütemét követve, lépcsőzetesen kell megtörténnie.

Ságvári Pál fontosnak nevezte, hogy a szabályozás átalakításával párhuzamosan a meglévő földgáz­rendszereket alkalmassá kell tenni a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázok (pl. hidrogén, biometán, szintetikus gázok) betáplálására és forgalmazására. Kiemelte, hogy a középtávon előrejelzett gázigénycsökkenés miatt feleslegessé váló földgázinfrastruktúra-elemek kivezetésének körülményeire kiemelt figyelmet kell fordítani.

A MEKH elnökhelyettese elmondta, hogy a kitűzött dekarbonizációs célok elérése érdekében fokozatosan meg kell valósítani a villamosenergia- és földgázhálózatok integrált tervezését, és ebben a szabályozó hatóságok szerepét, hatáskörét a jövőben erősíteni szükséges. Lehetőség szerint el kell kerülnünk az újabb geopolitikai vagy technológiai függőségek kialakulását, valamint a kiberbiztonsági előírásokat is európai szinten kell összehangolnunk – tette hozzá Ságvári Pál.

Az Európai Bizottság a nyilvános konzultáció eredményét is figyelembe véve, várhatóan év végéig dolgozza ki jogszabályjavaslatát annak érdekében, hogy a gáz- és hidrogénpiaci szabályozást összhangba hozza az Európai Unió klímasemlegességi céljaival.

Címlapkép: Getty Images