Sertéspestis gyéríti a borsodi vaddisznóállományt: a védekezés minden települést érint

HelloVidék 2021. június 17. 10:03
Nem szűnik az afrikaisertéspestis-fenyegetettség az észak-magyarországi térségben a betegség terjedésében szerepet játszó vaddisznóállomány fertőzöttsége miatt. A boon.hu beszámolója szerint az elhullások és az állománygyérítés miatt kilőtt állatok vizsgálatát követően 3236 esetben igazolódott a kór jelenléte 2021 januárja óta Borsod-Abaúj-Zemplénben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) honlapján elérhető, június 8-án frissített adatok szerint.

Ahogy arról a portál beszámolt. A fertőzésben érintett vaddisznók magas száma azért is szembetűnő lehet, mivel a megyében a 2020. évi állománybecslés 5590 egyedszámot jelzett az országos vadászati adattár szerint. A megyében az állomány az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenése, 2018 óta folyamatosan apad. A vadgazdálkodásra jogosultak becslési adataikban 2020 februárjáig már 35 százalékos visszaesést jeleztek, és a csökkenés tendenciája az idén tovább folytatódott. Ugyan az új ASP-gyanús esetet csupán két helyen jelez a kór terjedését bemutató interaktív térkép, a Nébih táblázatából kitűnik:

a sertéstelepek védelme érdekében a megye 385 települése szigorúan korlátozott, közülük 31 fertőzött területnek számít. A borsodihoz hasonló mértékű az ASP-fertőzöttség Heves és Nógrád megyében, de az észak-magyarországi térségen túl jelentősebb gócpontok találhatóak a keleti és délkeleti határvidék felé is

- közölte a portál.

Hozzátették, az Európai Unió az afrikai sertéspestis kezelésére kidolgozott stratégiája szerint a cél az, hogy az európai vaddisznó populációjának állománysűrűsége 2025 februárjára 200 hektáronként egyetlen egyedre fogyatkozzon. Az ez alapján kidolgozott, Nemzeti Akciótervbe foglalt előírás szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben 3100 egyed alá kell csökkenteni a vaddisznóállományt. A területre rálátó forrásunk ironikusan úgy vélekedett: ezt a számot a sertéspestis mostanra beállította, ezzel a vadásztársaságoktól elvárt gyérítési programot a járvány megoldotta.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images