Reagált a jegybank a klímavédelemre: zöld lesz az otthon program

HelloVidék/MTI 2021. július 6. 17:00
Új zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiát hirdetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A monetáris tanács a zöld jegybanki eszköztár-stratégiával összhangban és annak első lépéseiként augusztustól Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program, majd októbertől NHP Zöld Otthon Program elindításáról határozott. A programok további részleteit a következő hetekben egyeztetik a piaci szereplőkkel.

Új zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiát hirdetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB): a most elfogadott stratégia értelmében az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését.

Nyilvánvaló, hogy a környezeti feltételeket figyelmen kívül hagyva gazdasági növekedést elérni nem lehet, a klímaváltozásra mindenkinek reagálnia kell

- mondta el Virág Barnabás, a jegybank elnöke.

A monetáris tanács a zöld jegybanki eszköztár-stratégiával összhangban és annak első lépéseiként augusztustól Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program, majd októbertől NHP Zöld Otthon Program elindításáról határozott. A programok további részleteit a következő hetekben egyeztetik a piaci szereplőkkel. Az MNB hosszú távú célja, hogy elősegítse a zöld pénzügyi rendszer kiépülését Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images