Nem fogod elhinni, mi született meg Békésszentandráson: igazi fejedelmi ital

HelloVidék 2021. augusztus 25. 11:00
Hosszas kísérletezés után született meg a Szent András Sörfőzde TesztAndrás sörsorozatának első lagere, a Gamma. 07, ami egy markánsan hidegkomlózott pilseni. Magyarország egyik legnagyobb múltú kisüzemi sörfőzdéjének új söre egy tradicionális vonalat gondol újra, ez pedig a sokak által kedvelt cseh lagerek ízvilága.

A Szent András Sörfőzde következő kísérleti söre, a Gamma.07 egy 4.9%-os hidegkomlózott pils lett, amit a már-már kultikus cseh lager sörök ihlettek, de a modern gondolkodás és minőségi alapanyagok tesznek igazán teljessé. Így született meg a „majdnem tökéletes ivósör”, vagy ahogy azt a szentandrási sörfőzők mondják: ezt még a négyzetre emelték. Ez a limitált kiadású, hidegkomlózott lager egyszerre komlóhangsúlyos, gyógynövényes, füves ízvilágú, de egyúttal könnyen iható, jól csúszó közepes testtel.

A sörfőzők játszóterén legutóbb egy Vic Secret S.M.A.S.H Red IPA (5,6% v/v) is a tartályba került. A Vic Secret ausztrál komló a trópusi gyümölcsök, a gyógynövények, a fenyő és a golgotavirág aromáit kölcsönzi ennek a ragyogóan borostyán színű vörös ipa sörnek, melyben a malátás jegyek markánsabbnak tűnnek társainál.

A békésszentandrási kisüzem fontosnak tartja a fogyasztók visszajelzését, így ha egy small batch szériás kísérleti sör több mint kiemelkedően teljesít a sörközönség körében, bekerülhet a sörfőzde állandó kínálatába. Így történet a Bodzás Búza esetében is és hamarosan még két kísérleti sört vehetünk le állandóan a boltok polcairól. Érdemes tehát a főzde zárt TesztAndrás Klub Facebook-csoportjához csatlakozni, ahol a csoport tagjai első kézből értesülhetnek az új TesztAndrás kísérleti sörökről, privát nyereményjátékokon vehetnek részt vagy véleményükkel akár alakíthatnak is a jövőbeli TesztAndrás főzeteken.

Szent András Sörfőzde

A 2018-ban negyedszázados jubileumát ünneplő Szent András Sörfőzde elismerésekben és fejlesztésekben gazdag közel 30 esztendőt tudhat a háta mögött. A Szent András sörfőzdében álmodták meg az ország első valódi gyümölcsből készült meggyes sörét, amit – többek közt - a nemzetközi Ceské Budejovice (Csehország) sörfesztiválon 2017-ben aranyéremmel jutalmaztak. Mára a békésszentandrási kisüzem sörei több díjat zsebeltek be, mint ahány év áll a főzde mögött: több mint félszáz díjnál tartanak, legyen szó hazai vagy nemzetközi éremről, dizájndíjról, vagy az év sörfőzdéje titulusáról. A főzde portfóliójában mintegy 20 féle sörtípus megtalálható, melyet az év minden szakában főzött szezonális különlegességek és small batch szériás Tesztandrás sörök egészítenek ki. A TesztAndrás munkafolyamatban limitált kiadású, csupán pár ezer palackból álló small batch-szériák készülnek, melyek egy-egy alapanyaggal, egy-egy sör újragondolásával, vagy a sörfőzők képzeletének, (és néha az eszközök technikai) határaival játszanak.

Címlapkép: Szent András Sörfőzde