Itt a hivatalos korrekció: ennyi pénzt kapnak még idén a nyugdíjasok

Pénzcentrum 2021. szeptember 8. 10:00
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3, a nyugdíjas háztartások körében 3,9%-kal emelkedtek 2021. január–augusztus időszakában az előző év azonos időszakához képest. Ez pedig azt jelenti, hogy 8,4 százalékos egyösszegű nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a nyugdíjasok. Ez a juttatás nem épül be a nyugdíjba.

A nyugdíjprémium mellett - amely a GDP-növekedés függvénye - idén novemberben nyugdíjkorrekcióra is számíthatnak a nyugdíjasok. A korrekcióra akkor van szükség, ha a januári - illetve 2021 esetében az évközi - nyugdíjemelés nagyban eltér az inflációtól. A januári kötelező nyugdíjemelés 3%-os volt, ezt egészítette ki a júniusi 0,6%. A KSH által közölt adatok alapján azonban ettől jelentősen eltér az év első 8 hónapjában mért infláció, amely 4,3 százalékos. A különbözetből (4,3-3,6=0,7) az év 12 hónapjára számított korrekció idén így 8,4 százalékos lesz, írja a Pénzcentrum.

Nyílik a nyugdíjolló

A százalékos emelés azt eredményezi, hogy a magasabb összegű ellátásban részesülők magasabb összegre, az alacsonyabb nyugdíjat kapók alacsonyabb összegre számíthatnak novemberben. Az utolsó ismert adatok a nyugdíjak megoszlásáról a Magyar Statisztikai Zsebkönyv alapján azt mutatják, hogy 72 ezer nyugdíjas legfeljebb 5000 forintot fog kapni korrekcióként, mert az öregségi ellátásuk mértéke nem éri el a 60 ezer forintot.

Akinek a nyugdíja eléri a 120 ezer forintot havonta, az legalább 10 ezer forintos korrekciót kaphat novemberben. Vannak nyugdíjasok - 2020 januárjában még 54 ezren voltak - akik 300 ezer forint feletti öregségi nyugellátást kapnak havonta. Az ő számukra a 8,4 százalékos egyszeri nyugdíjkorrekció összege legalább 25 ezer forintot tesz majd ki.

Címlapkép: Getty Images