Túljegyezték a befektetők: kibocsátották a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét

HelloVidék 2021. október 27. 18:00
Sikeresen kibocsátotta első zöld jelzáloglevelét a Takarék Jelzálogbank. A nyilvános forgalomba hozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.

A jegyzésből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímaváltozás mérsékléséhez. A most kibocsátott zöld jelzáloglevelek a refinanszírozott lakossági és vállalati jelzáloghitelek zöld ingatlanfedezete miatt hosszabb távon a normál jelzálogleveleknél biztonságosabb befektetéssé válhatnak – fogalmazott a jelzálogbank közleménye.

A legtöbb hazai kereskedelmi bank lakossági és kereskedelmi ingatlannal biztosított vállalati jelzáloghiteleit refinanszírozó Takarék Jelzálogbank Nyrt. a mostani kibocsátással – amelyeket a tervek szerint rendszeresen újabbak követnek majd – olcsóbb forrást szerez az energiahatékony, azaz zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönének finanszírozására.

A zöld jelzáloglevél fedezetei azok a – partner kereskedelmi bankok által folyósított ügyfélhitelekhez kapcsolódó – zálogjogok, amelyek mögött zöld ingatlanok állnak biztosítékként, a Takarék Jelzálogbanknál már a mostani kibocsátás esetében is. A Takarék Jelzálogbank ehhez saját zöld keretrendszert dolgozott ki, amelyben meghatározta, hogy melyik új, illetve használt ingatlan számít energetikailag hatékonynak, azaz melyik a zöld ingatlan. Ennek értelmében

Ezen felül olyan használt lakások is bekerülhetnek a fedezetbe, amelyeken jelentős mértékű, vagy legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást eredményező felújítást végeztek. Hasonló feltételek mellett kereskedelmi ingatlanok is szolgálhatnak biztosítékul. A kritériumrendszer kialakításában a németországi székhellyel rendelkező Drees & Sommer műszaki tanácsadó iroda vett részt.

A Takarék Jelzálogbank 2019 közepe óta foglalkozik aktívan a zöld pénzügyekkel. 2020 óta vizsgálja, hogy a portfoliójába tartozó ingatlanfedezetek közül melyik felel meg a zöld kritériumoknak. Az idén szeptemberben jóváhagyott Zöld Jelzáloglevél Keretrendszere a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) által a zöld kötvényekre vonatkozó legfrissebb alapelvekre (Green Bond Principles 2021) épül. A keretrendszert az egyik legnevesebb, erre szakosodott globális tanácsadó, a Sustainalytics minősítette, amely a piaci befektetők számára alátámasztja a nemzetközi szabványnak történő megfelelést, és a benne foglalt fenntarthatósági tényezők meglétét.

Jelentős mérföldkő a Takarék Jelzálogbank működésében az első zöld jelzáloglevél-kibocsátás, amellyel megerősítettük elkötelezettségünket a fenntartható banki működés iránt. Szándékaink szerint hosszú távon a zöld hazai jelzáloglevélpiac meghatározó szereplőjévé válunk, ezért rendszeresen tervezünk újabb kibocsátásokkal. Bízunk benne, hogy ezzel a lépéssel segítjük a hazai lakásállomány megújulásának gyorsítását, és a fenntartható fejlődés elérését

– mondta Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója.

A hitelintézet szakértői azzal számolnak, hogy a zöld jelzáloglevelek egyre nagyobb teret nyernek a piacon, keresettebbek lesznek a befektetők körében, azért is, mert hosszabb távon biztonságosabbá válhatnak, mint a nem zöld jelzáloglevelek. Azoknál a hiteleknél ugyanis, amelyek biztosítéka zöld ingatlan, szakértők szerint kisebb lehet a bedőlési kockázat.

A hazai jelzáloglevél-piacot tavaly elsősorban a Magyar Nemzeti Bank második jelzáloglevél-vásárlási programja mozgatta annak kedvező feltételei miatt, így a jelzálogbankok igyekeztek minél több értékpapírt kibocsátani, és bőséges forrást gyűjteni. A jegybanki program tavaly novemberi lezárulta után a piacon átmenetileg növekedett a hozamfelár, és mivel a refinanszírozó bankoknak nem volt szükségük jelentős forrásbevonásra, csökkent a kibocsátások volumene. Az idén augusztusban elindított jegybanki zöld jelzáloglevél-vásárlási program hatására azonban ismét nő a kibocsátási kedv.

Az idei második félévben a jegybanki alapkamat-emelés következtében ugyan óvatosabbá váltak a befektetők az olyan hosszú lejáratú, fix kamatozású értékpapírok vásárlásával, mint amilyen jellemzően a jelzáloglevél, a Takarék Jelzálogbank szakértői szerint viszont a megemelkedett nominális hozamszintek miatt már megjelenhetnek a piacon azok a befektetők is, akik számára a korábbi az alacsony nominális hozamszinteken kevésbé voltak attraktívak a jelzáloglevelek.

Címlapkép: Getty Images